Изчезнали са имоти на МОН по морето, алармира просветният министър

Политика

07-04-2015, 12:50

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министърът на образованието извика ДАНС на помощ

Проф. Тодор Танев е сезирал ДАНС по случая

Злоупотреби с имоти на първа линия – в Равда, Лозенец и Шабла. Това подозира министърът на образованието и науката Тодор Танев, който и днес коментира пред журналисти сигналите за нередности, след като взе участие в конференция на тема „Образование за бъдещето”.

На вчерашната пресконференция в МОН той съобщи, че се е свързвал с ръководителя на ДАНС и с представители на държавното обвинение заради серия от сигнали за злоупотреби, свързани с Център за развитие на човешките ресурси и Дружество „Ученически отдих”.

Според него всеки ръководител, който има някакво чувство за реализъм и отговорност, би следвало да тръгне от одитите. „Ако трябва, можем да говорим и с други служби, ДАНС не е единствената”, подчерта Танев. Той обаче поясни, че освен разговора с новото ръководство на държавната агенция, все още проверка не се извършва, тъй като било твърде рано. Танев очаква първо резултатите от одитите, но имал уверението на ДАНС, че ще направят проверка.

Тъй като сигналите били много, министър Танев и днес не извади конкретика. „Има нещо в регистъра на „Ученически отдих” – там има някои изчезнали имоти, загуби на дялове от министерството, имоти, които просто са изчезнали”, коментира той. Засега министърът се въздържа от твърдения, тъй като иска да види написаното от професионалисти, икономисти, одитори.

Танев обаче предполага, че става въпрос за имоти, които са на първа линия. „Предполагам, че има Равда, Лозенец, има чак в Шабла проблем”, коментира просветният министър.

Проблеми има и в Центъра за образователна интеграция. Ръководители на МОН докладвали на министъра на образованието. „Има странни неща – конференциите струват според нас повече, отколкото е трябвало да струват и т.н.”, обясни Танев и допълни, че е длъжен да провери къде отиват парите.

„За съжаление, точно заради това нещо ще бъда атакуван и ще има саботаж”, алармира Танев. От кого очаква обаче атаките, министърът не отговори конкретно.

Не е ясно все още кога ще има резултати от одитите, тъй като ръководителката е излязла в болнични.