5 държави обсъждат в Будапеща "Турски поток", нас ни няма

Свят

07-04-2015, 12:00

Снимка:

energywatch.blog.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Без България дискутират още енергийната сигурност и безопасност.

Представители на министерствата на външните работи на Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Унгария ще се съберат в Будапеща, за да обсъдят развитието на новия руски газов проект „Турски поток“, съобщава радио „Ехото на Москва“, пише investor.bg.

Руската медия се позовава на думите на първия вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич, според когото петте страни ще обменят мнения дали са готови за реализацията на новия газопровод.

Освен проекта, представителите на страните, през чиято територия се очаква да премине трасето на газопровода, ще дискутират още енергийната сигурност и безопасност.

Разговорите ще протекат в отсъствието на български представители. – страната ни на този етап не се отказва от „Южен поток“, чиято реализация обаче беше предмет на спорове между ЕС и Москва по отношение на спазването на европейското енергийно законодателство. „Газпром“ също все още не е изпратил до БЕХ, който е партньор в проекта, официално съобщение за прекратяване на "Южен поток".

Припомняме, че плановете на Русия са да замени „Южен поток“ с „Турски поток“. Голяма част от трасето на новия проект по дъното на Черно море се покрива с това на „Южен поток“. Тръбата обаче ще продължи не към Варна, а към турския бряг. Оттам през територията на Турция, трябва да стигне до газов хъб на турско-гръцката граница.

От „Газпром“ вече коментираха, че техните задължения свършват дотук и европейските клиенти трябва да намерят начин, съответно да изградят нужната инфраструктура, за да закупят природния газ.

По план първите доставки по „Турски поток“ трябва да бъдат осъществени към края на 2017 година. Тогава трябва да бъде изградена първата тръба по проекта с капацитет от малко над 15 млрд. куб. метра годишно, които ще бъдат насочени директно към турския пазар.

На следващ етап ще бъдат изградени и следващите тръби, като така капацитетът на „Турски поток“ ще достигне 63 млрд. куб. метра годишно. Тези количества трябва да задоволят нуждите на Югоизточна Европа от природен газ.