Обмисля се либерализация на режима за разрешителни с Турция

Политика

07-04-2015, 11:57

Снимка:

Дарик

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Квотата за следващата година може да бъде изтеглена за ползване през настоящата

Обмисля се вариант за либерализация на режима за разрешителни с Турция. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на първата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика”, предаде „Фокус”.

„Въпросът с турските разрешителни е актуален, всяка година става въпрос за разрешителните, които касаят трета страна. Те са на квотен принцип и почти всяка година се изчерпват по-рано от календарния срок на годината”, обясни ситуацията министърът.

„В конкретна ситуация ще реагираме така, че да изискаме от турската страна разрешителните за второто полугодие да ги изтеглим сега, да може да ги раздадем на бизнеса, а за второто полугодие ще разговаряме за допълнителни разрешителни”, посочи Московски.

Той допълни, че може да се изтегли квотата от следващата година за ползване през настоящата, ако е възможно. Ивайло Московски коментира обаче, че това не е сериозно решение на проблема.

Вторият вариант за решаване на въпроса бил завишаване на квотата, но темата била деликатна, тъй като турският бранш е консервативно настроен от гледна точка на трети държави, които имат право да вземат стока и да я закарат в Европа или където и да е.

„Браншът е силната страна при дебатите. Ако се намери начин за нормална комуникация с браншовите съюзи в Турция и тези в България, би било полезно и за нашата администрация”, заяви Московски. Той посочи, че ще следи за много стриктното и справедливо разпределение на разрешителните.