Борисов поиска повече износ, инвестиции и работни места

Политика

07-04-2015, 10:29

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Премиерът заплаши бизнеса, че ако продължава да иска държавна помощ, щял да го обложи с по-високи данъци

В етап на по-страшна Студена война сме. Тази позиция изрази министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия „Да! На българската икономика”.

По-добри условия за бизнес като данъчни условия в Европа няма, категоричен бе той. Няколко години живяхме от най-тежката финансова и икономическа криза, припомни той, изтъквайки, че тази криза довела до финансова разруха. „Успяхме да се справим с нея”, заяви премиерът.

България се удави във времето, когато кризата си отиде, обясни Бойко Борисов, визирайки управлението на Пламен Орешарски. Той припомни колко пари са платени на вложителите от фалиралата КТБ. „Експериментът година и половина - две България да остане без еврофондове да не го повтаряме”, пожела си премиерът. Ниският капацитет и корупцията ни спрели средствата от ЕС. В момента всички еврофондове работят, отчете Борисов.

Всеки бизнес обаче искал пари при проблеми. „Има проблеми с млякото, държавата да даде, има проблем със сиренето – държавата да даде”, аргументира се Бойко Борисов. Той заплаши бизнеса, че ако продължава да иска държавна помощ, щял да го обложи с по-високи данъци.

Освен това, имало и инфраструктура да се оправя. „Дойдохме ние на власт и хайде, оправяйте всичко”, ядоса се Бойко Борисов. Трябвало да се ремонтират АМ „Тракия”, АМ „Хемус” и Аспаруховият мост.

107 милиона лева са дадени на тютюнопроизводителите.

Абсолютна дотация, държавата налива, налива, налива, изтъкна Бойко Борисов. По думите му, държавата все дотирала различни производства. Сега го изнудвали да даде 9 милиона лева за село в свлачищен район. В същото време 200 милиона лева са дадени за коледни и великденски добавки за пенсионерите.

Упорито се работело държавата да е регулатор, за да не вдига данъците на бизнеса.

Войната в Сирия и Украйна са, според Борисов, страшна криза заради новото прекрояване на граници. Според него сме в нова Студена война – по-страшна от предишната, с по-големи апетити.

Той поиска повече износ, инвестиции и работни места, а не бизнесът да живеел от обществени поръчки.

Премиерът коментира и „самобичуването на тема корупция”. Според него на европейско ниво тази тема не се повдигала. В топ 10 на добрите европейски държави сме били по самоконтрол в усвояването на средствата от ЕС. Бойко Борисов се похвали с евтиното строителство у нас за магистрали и метро.

Народопсихологията ни да се самобичуваме ежедневно не е най-правилното, каза той. Това притеснявало външните инвеститори.

„Какво искаме от съдебната реформа, какви не ни харесва”, попита премиерът. Не ни харесва чувството в хората за несправедливост, отговори си Бойко Борисов. Именно това било целта – да се върне доверието в съда. Нужни ли са ни две прокуратури, попита той. Държавата няма да го понесе, подчерта Бойко Борисов. Ако било хубаво да има две прокуратури, щяло да го има и в други европейски държави. Всеки момент правосъдният министър трябвало да внесе проект за съдебна реформа. Министерски съвет се забавил с внасянето на законодателния пакет, но сега щял да се разбърза, за да спре конкуренцията в партиите кои първи да внесат законодателните мерки за съдебна реформа. Нямало инструмент да се спират сделки за 1 евро, стана ясно още от коментарите на министър-председателя. Затова се наложил дебат по мерките кой да спира сделки – прокуратурата или финансовият министър.

Събрал експерти да му обяснят какво се случва със сделките за едно евро. „Те ми викат: „ми, ми,ми”, подчерта Бойко Борисов. Затова, според него, ще се даде правомощие на финансовия министър да спира подобни сделки.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подчерта, че целта на дискусията е да се подкрепи качественото в икономиката ни. Амбицията на бизнеса, според него, е да развива иновативни продукти в България. Българската икономика няма как да има растеж без нови иновативни продукти, изтъкна Домусчиев. Нямаме нужда държавата да ни дава пари, каза още той.

Бизнесът имал нужда от нормативна рамка, която да му позволява да се развива, а тези, които не спазват правилата, да получат съответното наказание.