4 млн. китайци подкрепят български студент в Пекин да играе футбол

Най-доброто от печата

07-04-2015, 08:12

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Младежът е звезда в китайския Туитър

22-годишен българин, който учи бизнес и икономика в Пекин, стана звезда в китайския туитър - уейбо, след като събра близо 4 млн. харесвания за по-малко от 48 часа, пише в. "24 часа".

Повод за онлайн подкрепата бе протестът на Георги Томов срещу решението на Пекинската университетска спортна асоциация, че чуждестранни студенти нямат право да играят във футболните мачове в турнир между университетите. До миналата година всеки университет може да регистрира 3-ма чуждестранни студенти, като едновременно на игрището може да има 2-ма.

“В други спортове все още няма такава забрана, но се опасявам, че могат да забранят да участваме в каквито и да било спортни състезания”, възмущава се Гоугоу, както го наричат китайските му състуденти от Университета за международен бизнес и икономика UIBE в Пекин, където е студент 3 курс по икономика и международна търговия.

Ограничението би му попречило да се изявява не само във футболното първенство, но и на други турнири, както го е правил досега. Българинът е един от най-добрите във футболния отбор на своя университет и известно време е бил капитан, който извел тима на първо място

на един от турнирите. Успоредно с това 2 г. подред е вземал златни медали в пекинската спортна универсиада по лека атлетика на бягане на 100, 200 и 4x100 и 4x400 м.

Георги научава за ограничението на 27 март. Веднага отива в международния департамент на университета. Оттам се свързват с международния департамент на правителството. Оттам обещават да проверят какъв е случаят.

Вечерта Гого качва писмото в една от социалните мрежи, в което обяснява кой е и какъв е и моли да му помогнат да разреши проблема. В тази мрежа българинът има само 24 приятели.

Само за 3 часа текстът е прочетен от 650 хиляди души, за 1 ден минават - 2 милиона, а за 48 часа вече достигат 4 млн. Харесванията и споделянията са хиляди.

Така няколко дни по-късно Гоугоу се събужда като един от най-известните хора в китайското и световното интернет пространство и става топновина.

Обявяват го за “новия Бог на Weibo” - китайския туитър. Подкрепят го студенти и китайци от цял свят.

Скоро след това започват да му звънят от различни медии за интервюта и дни по-късно най-известните спортни медии в Китай вече пишат за него.

Канят го и в предаване по Държавната образователна телевизия. За широката подкрепа, която е получил, съобщават и в новините на спортния канал на Китайската правителствена телевизия. Там съобщават подробно кой е, откъде е и къде учи.

Георги пристига в Китай преди 4 години, след като учил в 91-а гимназия с преподаване на немски език в София. Понеже бил отличник, решил да завърши интензивно за един срок и 12-и клас. Тъй като не му разрешили, се прехвърлил в Първа частна английска гимназия “Уилям Шекспир”. Така завършил по индивидуална програма, а дипломата му от средното училище е 5,87. Междувременно подал документи да учи в Китай и бил на седмото небе от радост, като го одобрили.

Избрал Китай заради темповете на икономически растеж във време, когато голяма част от света е затънала в криза. Другата причина била, че Китай бил сравнително екзотична дестинация.

Първата година следва интензивен езиков курс. Година по-късно се явява на  кандидатстудентски изпити на езика, представя се блестящо и го приемат в първата посочена специалност - международна търговия и икономика.

Освен че говори свободно 5 езика - английски, руски, немски, китайски и доста добър френски, Георги срази преди 2 г. над 1000 конкуренти от 30 китайски университета на състезанието по лека атлетика между висшите училища. Тогава българчето постигна най-добри резултати не само сред чуждестранните студенти, но и сред китайските си връстници на бягане на 100, 200 и 4 пъти по 100 м и взе 3 златни медала, а отборът на университета му спечели 5 купи.

Това не е първият път, в който българският студент става медалист. Още с първото си участие в състезанието в своя университет през пролетта на тази година Георги спечелил златни медали на 100 и 200 м и бил включен в отбора на вуза. Като допълнение е най-добрият по успех в групата си по изучаваните предмети, за което получил сертификати за най-добър студент след първите 2 семестъра.

Тогава златните медали от последното лекоатлетическо състезаниe превърнаха Гоугоу в истинска знаменитост в китайските социални мрежи.

На пъстрия му житейски опит на крехката му възраст могат да завидят мнозина. До 7-и клас учил в елитното училище в Горна баня, известно като Национален учебен комплекс по култура. През 2006 г. заминал за Москва. В руската столица учил 3 г. в Славяно-англо-американска школа “Марина” с усилено изучаване на западни езици. Там направил няколко публикации в списание “Наука и жизнь” и записал няколко участия със собствени изобретения в научни изложения. Сред тях бил Панаирът на идеите на Югозапада в Москва, където получил сребърен медал.

През 2008 г. Георги записал участие и в Sillicon Valley Science and Technology Championship в Калифорния, откъдето се върнал с 2 медала сред повече от 500 млади изобретатели от цял свят.

На следващата година участвал в друго изложение в Калифорния - New Frontiers. В биографията му е и участие в проекта Young ideas for Europe (Млади идеи за Европа) в София, където отборът му спечелил 1-о място. Георги е участвал и в ораторски конкурси и дебати на различни езици в няколко държави в Европа и едва ли е изненада за някого - печели първи места. Занимавал се е с театрално изкуство, спортни танци, фехтовка и кикбокс.

Георги не е единственото дете в семейството, което може да се похвали със завидни постижения. Брат му Кирил, който е на 21 г., е завършил с отличие столичната испанска гимназия “Мигел де Сервантес” и вече е студент в Германия, също специалност “Бизнес и икономика”. Владее перфектно испански, английски, руски, немски. Сестра им Йоанна е на 19 г. и след като завърши с отличие софийската испанска гимназия, вече е студентка в лондонския Университет по изкуствата със специалност “Кино и телевизия”. Излишно е да казваме, че говори испански, английски, руски и френски, а сега учи и португалски.

Тримата са гордост за родителите си - писателя Димитър Томов и издателката Юлияна Томова.

След завършването си Георги възнамерява да се върне в Европа, където да се посвети на магистратура. Едва ли обаче ще спре всеки ден да пише минимум по 1 час йероглифи, за да не ги забрави.

 Георги Томов:

Надявам се да вдигнат забраната

- Гого, как научи за решението да бъде спряно участието на чуждестранни студенти във футболните турнири?

- Обади ми се треньорът на футболния отбор на университета на 27 март - в деня, в който в спортния департамент на университета е получено писмото.

- Как ти хрумна идеята да напишеш писмо, с което да протестираш срещу решението?

- Още същия ден отидох в департамента по международно образование, който отговаря за чуждестранните студенти. Чрез тях се свързах с Пекинската университетска спортна асоциация. На въпроса защо правилникът е променен и на чуждестранните студенти е забранено да участват в университетската футболна лига, те отговориха, че го правят съобразно изискванията на Китайската университетска спортна асоциация.

Опитах да се свържа с асоциацията, но след като не успях, се консултирах с преподаватели и съученици и реших да се обърна към социалните мрежи, за да привлека по-бързо вниманието към този проблем. Дотогава имах едва 24 последователи и далеч не очаквах ефектът да е толкова голям. Когато се събудих сутринта, ми отне няколко минути, докато успея да си отключа телефона, защото бях получил огромно количество известия за споделянията на писмото. Изведнъж нещата излязоха извън контрол. През уикенда броят на последователите ми нарасна до 3000, писмото бе споделено 15 000 пъти и видяно над 4 млн. пъти.

- Страх ли те е, че писмото може да ти създаде проблеми?

- Не, нямам такива опасения. Китай се стреми да се отвори към света. В момента Пекин кандидатства за зимни олимпийски игри. Правителството всяка година предлага стипендии на все повече чужденци. Няма причина да искат умишлено да ограничават възможностите на чуждестранните студенти. От друга страна, коментарите в уейбо свидетелстват за огромна обществена подкрепа. Имам пълна вяра в китайската система и се надявам, че организаторите на университетския турнир ще отстранят възникналото недоразумение.

- Колегите от китайските медии търсиха ли те за интервюта?

- Да, много големи китайски медии се свързаха с мен за интервюта и изразиха подкрепата си. Включително и спортният канал на китайската централна телевизия в новините направи кратък репортаж за писмото ми, изразявайки подкрепа.

- Какво очакваш да се случи след твоето писмо?

- Надявам се проблемът да се разреши преди започването на турнира по футбол на 25 април и на чуждестранните студенти отново да бъде разрешено да участват в университетската футболна лига. Дори това да не бъде постигнато в рамките на тазгодишното състезание, се надявам проблемът да бъде сериозно обсъден и забраната да бъде преразгледана. Неотдавна развитието на футбола бе определено от генералния секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин като приоритет за Китай.

- Какви са плановете ти оттук нататък?

- В момента се опитвам да направя следваща стъпка по официален път, през моя университет, както и чрез различни студентски съюзи да продължим борбата за равни права на чуждестранните и китайските студенти.