Клиент осъди банка за надута лихва

Портфейл

07-04-2015, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Eurobor паднал, но банката не намалила вноската, дори си начислила премия към лихвата

Русенец осъди една от най-големите банки в България да му върне 15 806,50 лв. надвзети лихви по ипотечен кредит, пише "Труд". Окръжният съд потвърди решението на районните магистрати в полза на потърпевшия.
В. И. А. воюва с кредитора от шест години. Човекът изтеглил 54 400 евро за жилище при 7,3% годишна лихва. По договор банката можела да вдига автоматично лихвата при увеличение на 6-месечния Euribor. Макар че показателят паднал, вноската на клиента не била намалена.
Банката дори си начислила недоговорена с кредитополучателя надбавка и премия към лихвата. Длъжникът пресметнал, че за 4 години са му прибрали 8081,73 евро. Той завел дело първо за 5000 лв. и след като съдът му ги върнал, предявил иск и за останалата част от сумата.
„Според Закона за защита на потребителите неравноправните клаузи са нищожни. Икономически затруднения изпитват не само банките, но и техните клиенти и интересите им също трябва да бъдат защитени", мотивират се магистратите. През миналия месец те осъдиха същата банка да върне на русенка 5000 лв. надвзети лихви.