Новите технологии изяждат съня ни с около един час

Общество

06-04-2015, 14:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Препоръчително е да не стоим будни след 23.00 часа

През последния век хората спят средно с около един час по-малко заради новите технологии, които ползват. Това каза за „Фокус” проф. Божидар Димитров, професор по психофизиология.

Смята се, че сънят до известна степен е по-важен от бодърстването. „Средно човек трябва да прекарва поне осем часа в сън за денонощие. Освен това, биологично всички течности, хормони и функции на организма се променят и заемат своето функционално значение по време на сън”, допълни още проф. Димитров.

Проблемите със съня в последните години се дължат на въвеждането на телевизорите, смартфоните, таблетите и други информационни технологии. По думите на професора, изкушението за младите да стоят до късни часове пред екраните на тези уреди е голямо.

Сънят при всички хора и животни е предизвикан от така наречения циркаден ритъм, тоест въртенето на Земята и появата на ден и нощ. „Нощта е предназначена за сън, защото тъмнината излъчва мелатонин от особена жлеза в мозъка, която ни помага да заспим и да имаме пълноценен сън. Когато този мелатонин достигне до своя пик около 22.00 часа, е препоръчително да не стоим будни до по-късно от 23.00 часа, а да спим”, обясни проф. Божидар Димитров.