Наши самолети ще охраняват небето на Македония, когато влезе в НАТО

Причината е, че западната ни съседка няма изтребителна авиация.

Наши самолети може да пазят небето на братска Македония, когато влезе в НАТО и пактът ни възложи тази задача, пише в. "Преса".

Причината е, че западната ни съседка няма изтребителна авиация. Идеята на пръв поглед е абсурдна, но с шанс да стане реалност, ако купим нови многоцелеви изтребители и Македония се съгласи ние да поемем сигурността на небето й.

Това може да стане възможно, ако Народното събрание приеме Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2020 г., която тръгва за обществено обсъждане. Трябва да стартират и проектите за превъоръжаване на армията.

Практиката други държави от Алианса да охраняват небето на съюзник без бойна авиация не е нова. Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония се охраняват от въздуха на ротационен принцип през 3 месеца от останалите членки на НАТО.

В момента Полша е поела тази задача. Нейни руски изтребители МиГ-29, но модернизирани, дежурят по линия на "Еър полисинг" в авиобазата "Шауляй" в Литва. След събитията в Украйна пактът обаче усили въздушната охрана, като прати допълнително изтребители "Еврофайтър" на Италия и Ф-16 на Дания. НАТО отправи няколко покани и към България, ако желае да се включи във въздушната охрана на Прибалтика, като последната бе през 2011 г. Но ние любезно отказахме, тъй като нашите МиГ-29 не са модернизирани.

Другото предимство на България да получи това отговорно задължение е, че от няколко години вече извършваме радиолокационно наблюдение на въздушното пространство на Македония по линия на въздушния оперативен център на пакта. Освен това се отчита, че нашите изтребители от Граф Игнатиево може да покрият най-ефективно територията на Македония в сравнение със самолетите на пакта, разположени в другите бази около нея.