Трябва да защитим националния интерес, убеден е Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ отрече партията да иска да бламира правосъдния министър

Имаме недобре функциониращи институции, които имат компетентност да защитят обществения и държавния интерес. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Имаме системни проблеми в БНБ. Това се видя и сега трябва да защитим обществения и държавен интерес”, добави той във връзка с приетите на първо четене промени за правомощията на главния прокурор.

„Тази норма е функционирала до декември 1997 г. и е съществувала 105 години”, подчерта бившият вътрешен министър и допълни, че съществува в страни от Европейския съюз като Франция, Испания и Италия.

Той обясни, че нормите са съгласувани с финансовия министър и освен от ГЕРБ, са били внесени с подписите на Патриотичния фронт, ДПС и Български демократичен център. Те са били подкрепени и от БСП след уговорка с Михаил Михов за промени между двете четения.

„Всички тези разпадащи се след приватизацията предприятия – причината за тях е липсата на контрол, какъвто се опитваме да внесем в момента”, допълни той.

„Някои от контролните органи или са бездействали, или не са си вършили работата. Ако имахме стабилно управление 2013 и 2014 г., нямаше да имаме такива проблеми”, каза той, давайки за пример КТБ. По думите на Цветанов е нужно законодателство, „което да не доведе до разграбването на държавата и да запазим суверенитета”.

По другите внесени от ГЕРБ промени – тези за съдебната реформа, за които бившият вицепремиер беше обвинен, че се опитва да бламира правосъдния министър Христов Иванов, Цветанов каза, че не вижда нищо лошо в парламентарна република парламентарна група да има законодателна инициатива.

„Това са поредните опити за внушения”, каза Цветанов и допълни, че оценката му за Иванов в много висока. „Той е много коректен човек”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ не се надпреварва с правосъдния министър. „Надпреварване е, когато нямаш визия и стратегия”, заяви той и добави, че „съдебната система се нуждае от реформа”. „Това пише и в управленската програма на ГЕРБ, готвена повече от година - година и половина. Това законодателство не е надпревара, то кореспондира със съдебната реформа на министъра”, каза още той.

Преди 50-ия си рожден ден Цветан Цветанов каза, че е доволен от себе си и това, което е направил в живота си.