Две банди обрали 1 милион лева от банкомати у нас

Крими

06-04-2015, 06:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През м.г. са атакувани 23 банкомата, има 11 успешни кражби и 12 неуспешни опита

Около 1 милион лева отмъкнали две банди касоразбивачи, които атакуват банкомати у нас в последната година и половина, пише “24 часа”.

Четирима софиянци, които засега са неуловими, и банда молдовци са майсторите в тези удари.

Всеки месец през 2014 г. има поне по два опита да бъде открадната, разрязана и опразнена машина за пари, почти двойно повече от предишната година. Разследващи събрали данни, че арестуваните преди седмици за два обира молдовци са извършили общо 10 атаки на банкомати и са прибрали над 300 000 лв., научи “24 часа”.

В последните 6 месеца криминалисти засекли и тенденция опитни професионални крадци от чужбина да идват у нас на удари. Освен молдовците наскоро е заловено и дуо румънци, които извършили повече от 20 обира и напускали страната след всеки удар.

По данни на МВР през 2014 г. в България обирджии са атакували 23 банкомата, има 11 успешни кражби и 12 неуспешни опита. Най-много са случаите в София, сред които са и четирите откраднати цели машини.

През 2013 г. пък има 7 осъществени кражби, а опитите са били 8. Това е близо 60 процента увеличение, което за нашите мащаби прави проблема много сериозен, коментират експертите от МВР. През 2013 г. е разкрит само един от обирите на машини за пари. А в началото на февруари 2015-а полицията залавя първата банда, която обира само АТМ устройства у нас.

33-годишният молдовец Валери Гайдарли и 28-годишният му сънародник Анатоли Терези бяха арестувани с ятака им в България на 4 февруари т.г. минути след като опитали да разрежат две АТМ устройства в Пловдивско. По разследването от последните дни обаче вече има сериозни оперативни данни и улики, че чужденците са атакували общо 10 банкомата, като са успели да оберат 6 от тях.

Гайдарли и Терези започнали ударите у нас през лятото на 2014 г.

Начинът им на действие се повтарял при всички извършени от тях престъпления. Те влизали в страната за няколко дни, като идвали с кола, задължително с български регистрационни номера, от Румъния през Дунав мост, Дуранкулак или Кардам. Ятакът на касоразбивачите бил Александър Петков, който също бил с молдовски произход, но след като дошъл като студент в Пловдив, взел българско гражданство. Той се занимавал легално с търговия с автомобили и така успявал да осигури на обирджиите различни коли с БГ номера, които да не правят впечатление. След удара тези автомобили се препродавали, разкриват разследващи.

Щом влязат на българска територия, двамата молдовски касоразбивачи започвали да обикалят малки населени места в Северна България, оглеждали банкомати и избирали този, който им направи впечатление, че е най-достъпен. Въпреки че правели оглед, чужденците не били толкова прецизни, за да изчакат кога е заредено с пари АТМ устройството, ами след два-три дни наблюдение атакували и взимали колкото има.

Така при някои от ударите им през есента на 2014 г. те си тръгнали с плячка от 80 хил. лева, а в други прибрали само 12 хил. лева, разкриват разследващи. Щом разбиели банкомат и вземели пари, обирджиите се качвали на колата и напускали страната.

Въпреки че обирите започнали през лятото на миналата година, в първите месеци полицаите не подозирали, че те са чужденци. Почеркът на извършителите бил съвсем различен от другите случаи на обрани банкомати и затова криминалистите били сигурни, че бандата е нова, но нямали никакви следи към нея.

Молдовската банда избирала банкомати задължително в малки населени места, като търсела устройства, които да са монтирани в сгради на читалища, общини или други помещения, в които не живеят хора и не са с много сериозна охрана.

След като са избрали банкомат за обиране, те разбивали вратата на съответната обществена сграда, за да достигнат до задната част на устройството. После включвали заглушаващото

устройствокоето носели със себе си, и започвали рязането на банкомата, но само за минута - две. След извършване на “интервенция” по машината за пари, те зарязвали “работата си”, излизали и се скривали някъде наблизо. Целта била да видят дали ще се отзове на сигнал екип на СОТ и дали ще има някаква защитна реакция. Ако дойде охрана, обирджиите разбирали, че “тапата” им не е сработила, отказвали се и бягали. Ако обаче в близките 30 минути не се появели охранители или пък полиция, обирджиите вече знаели, че заглушаващото им устройство се е задействало в достатъчно голям периметър. Тогава се връщали при банкомата, за да го режат на спокойствие.

 Полицаите влизат в дирите на молдовците на 6 януари тази година след удар на групата в село Тетово, Русенско. Това е последният успешен обир, оттам взели 43 хил. лева. Но след този случай двамата обирджии напуснали страната и се върнали обратно едва на 30 януари т.г. Тогава молдовците тръгват отново на оглед в пловдивските села, за да изберат подходящ за обиране банкомат, и се спират на две машини в с. Ръжево Конаре и Устина.

 При всички обири освен последния бандата отваря банкоматите с флекс - те знаят къде точно да режат, за да вземат парите. Задължително си осигуряват достъп до задната част на банкомата. Целта е да не ги видят случайно, а и касетките с парите се падат в задната част на банкомата, обясняват разследващи.  

При последния удар, преди да бъдат арестувани, молдовците опитват да подобрят  технологията на обирите си и пробват да режат заключващите механизми с топлорежеща машина, която не вдига шум и не излъчва искри както при флекса. Но тогава мястото вече е заобиколено от полиция и те са арестувани.

 От общо 10 случая на атака срещу банкомати чуждата банда успява да опразни 6 банкомата.

 “При четирите случая, в които не са довършили кражбата, нещо е уплашило обирджиите и те са се оттеглили”, обясняват полицаите.

 След задържането молдовците са признали за част от случаите, държали се доста нагло, единият мълчал, а другият заявил, че ще разкаже за 4 случая.

 Вече е установено, че са правели по един-два удара месечно, като изхарчат парите, идват пак, коментират криминалисти.

МВР е изпратило запитване в Молдова имат ли криминални прояви или присъди двамата арестувани касоразбивачи, но до момента няма отговор.

 “Нямаме информация да са идвали в София и да са обирали банкомати в столицата, начинът им на действие е съвсем различен. Те режат банкомата по определена технология - т.нар. разкрояване, тоест точното място, където режат, също е много добре подбрано и личи, че знаят какво правят и имат опит в тази дейност. Имаха представа - явно са виждали отворен банкомат”, категорични са още разследващите. Проверява се обаче дали бандата, която е извършила поне 4 успешни обира на цели банкомати в София в последната година, не е била във връзка с молдовците.

 Все още неуловима остава тази втора група касоразбивачи. До момента оперативни данни показват, че основните участници са четирима, те познават много добре движението в столицата, което говори, че ако не са софиянци, то поне от години някои от тях живеят в столицата.

 “Нашите предположения са, че една софийска група краде целите машини и ги качва на микробус, има много големи сходства по метода на действие. Някои банкомати изобщо не са добре монтирани и те избират точно тях. Имахме дори срещи с представителите на фирмите, които поставят банкоматите, и обяснихме, че има сериозен проблем, щом четирима души могат да съборят АТМ устройството като една кафемашина”, обясняват полицаи.

Както молдовците, така и софийските касоразбивачи атакуват банкомати, които не са монтирани на банкови клонове, а са в магазини или други постройки с по-ниска охрана и по-слаба защита.

 “Столичните крадци използват и автомобила си като таран - със задницата минават през вратата и целият удар приключва в рамките на 3-4 минути - това говори, че защитата не е достатъчна”, категорични са полицаите, които разследват серията от обири.

 Криминалисти все още проверяват дали някои от по-известните професионални обирджии на сейфове, които са стари познайници на полицията, не са замесени в обирите на машини за пари. МВР подозира, че поне двама от софийската банда са  участвали в трите големи

 обира на обществени трезори в София в последните години, при които бяха откраднати ценности и пари за над 50 млн. лева.

 През 2012 и 2013 г. имаше 4 случая на опити за обир на банкомат с взрив, което в ЕС се ползва масово, обаче тук в България този метод не сработи, припомнят специалисти. При нас обаче случаите с взрив са неуспешни, защото методиката им не сработва. Причината е, че крадците използват твърди взривни вещества вместо газови смеси и парите или изгарят, или се унищожават.

 180 сейфа разбити за 12 месеца- МВР арестува 15 хил. крадци за година

 180 касоразбивания са извършени в страната през миналата година по данни на МВР. За 2013 г. случаите са 199. Само при два от тези обири в столицата бяха отмъкнати 180 и 220 хиляди лева.  1808 пък са установените крадци в цялата страна за първите 2 месеца на тази година. За цялата 2014 г. полицията е разкрила и арестувала над 15 хиляди обирджии.

 С 29% са намалели извършените кражби за първите 2 месеца на т.г. в сравнение със същия период на 2014, отчитат от полицията. Разкриваемостта на кражбите, която обичайно е ниска и е около 9% пък се е повишила до 16 на сто, сочат данните на МВР.