Агнетата до 25 килограма вече са изкупени

Общество

06-04-2015, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената ще расте през тази седмица

Най-сочните агнета до 25 килограма вече са изкупени, като масово животните бяха капарирани месец по рано, съобщи пред “Труд” председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Тези агнета най-често са изкупувани на цени 7-8 лева живо тегло.
Останали са по-леките агнета, които в момента се продават на около 6 лева с ДДС за килограм. В същото време сивият сектор подбива пазара с цени от 5 – 5,50 лева за килограм, добави още той.
“В настоящата седмица търсенето ще нарасне значително, а пазарът при такива ситуации реагира с повишаване на цената. Така че тази седмица за агнето живо тегло цената може да стигне до 6,50 – 7 лева килограм без ДДС”, добави Чилингиров.
В големите магазини обаче обредното агне излиза двойно по-скъпо. Масово вчера цяло охладено агне се предлагаше за 12,99 лв. “От фермата потребителите получават и бонус – кожа, агнешка главичка и карантия”, добави Чилингиров.
Прясното агнешкото месо е с червено-розов цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Всеки потребител може да установи дали месото е замразявано или не - ако се натисне с пръст и вдлъбнатината остане за по-дълго, значи то е било замразено и после размразено.
И Великден няма да спаси обаче растящите загуби в българското животновъдство. Мандрите продължават да извиват ръцете на фермерите и купуват литър овче мляко до 1,20 лв., макар нормалната цена да е 1,45 лв., а в момента в Румъния 1 евро, а в Гърция 1,20 евро, а биологичното мляко - 1,25 евро. От браншовата асоциация попитаха риторично докога ще работим за частните мандри, а не за държавата, която ни дава субсидии.