Кльощавите манекенки остават без работа

Франция наложи строги наказания за наемането на прекалено слаби модели и поощряването на анорексията

Депутатите във Франция наложиха забрана за наемане на много слаби манекенки въпреки протестния вой на модни агенции, съобщи АФП. "Онези, чийто индекс на телесната маса е под определено ниво, няма да могат да работят като модели", гласи текст, приет от долната камара на парламента.

Агенции, наемащи модели, които се смятат за прекалено слаби, подлежат на глоба до 75 000 евро и 6 месеца затвор за отговорните за това.

Тепърва ще се уточнява граничният индекс на телесната маса (ИТМ), който се изчислява, като теглото в килограми се раздели на квадрата на височината в метри. Но се планира постъпващите на работа моделки да трябва да покажат сертификат за ИТМ поне 18, което значи към 55 кг при височина 1,75 м.

Приети законови текстове задължават да се обявява обработването с фотошоп на снимки за реклами на модели (независимо дали ги правят по-слаби или пълни). Ако това не се направи, глобата е до 37 500 евро или 30% от рекламната кампания.

Година затвор и 10 000 евро глоба за онези, които подтикват други да станат "изключително слаби". Смята се, че мярката е насочена основно срещу сайтове, обвинявани, че окуражават анорексията. Смята се, че във Франция има 40 000 анорексици, като 90% от тях са жени и момичета.

Модата на екстремно слабите модели навлезе в модната индустрия през 1960, и в крайна сметка се превърна в тенденция през 1990 г. (период, който в модната индустрия бе наречен "хероинов шик").

През второто десетилетие на XXI век модната индустрия на, която в продължение на много години спазваше невероятно строги стандарти допусна на подиума момичета, които не отговарят на класическите представи за красота.

Например, компанията L'Oreal сключи договор за реклама с транссексуален модел, много често по модните подиуми и в лъскави фотосесии започнаха да се появяват жени със закръглени манекени, както и по-възрастни модели.