„Станишев вън от БСП” приветства лидера на ПЕС на 48-ия конгрес на столетницата

Хората имат нужда от силна левица, категоричен е лидерът на БСП Михаил Миков

С голям транспарант „Станишев вън от БСП” група социалисти приветстваха президента на ПЕС Сергей Станишев. Призивът бе оттеглен с началото на деловата част от заседанието на 48-ия конгрес на столетницата, който се провежда днес в Зала 1 на НДК.

С лазарски танц на формация „Здравец” конгресът почете днешния светъл празник Цветница. Лидерът на партията Михаил Миков поздрави всички именици. Традиционно конгресът започна с химна, последван от Интернационала.

Мото на днешното заседание на конгреса е „Време за справедливост”.

Очаква се на форума да бъдат гласувани промени в устава на БСП, които предизвикаха вълнения в редовете на левицата.

Делегатите на конгреса ще приемат политическа декларация и резолюция за политиката на партията в местната власт за предстоящите „Местни избори - 2015”.

За първи път основните акценти от изказването на лидера на социалистите Михаил Миков могат да се следят в реално време в социалните мрежи – Фейсбук (facebook.com/Mikov.Mihail) и Туитър (twitter.com/Mihail_Mikov).

Лидерът на БСП Михаил Миков натоя за равносметка и рекапитулация. Той акцентира на събитията в национален и световен мащаб, оказали влияние върху политиката и икономиката.

Арабската пролет оказала отражение върху Европа и Америка. „Ислямска държава”, войната в Украйна са ни накарали да осъзнаем, по думите на Миков, колко крехко и нестабилно може да е усещането за мир. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на президента и правителството разделят обществото, изтъкна Михаил Миков. Последиците от икономическата криза оказали тежко влияние върху страната.

Бежанците от Сирия ни изправят пред предизвикателства, с които кабинетът не можел да се справи. Министерският съвет не защитавал интереса ни в ЕС, по мнението на Миков.

Неолибералният модел е антидемокрация, подчерта той, критикувайки 25-годишното му прилагане у нас. Този модел на управление давал път на олигархията. Средната класа изчезва, смята Михаил Миков.

Постигнатото до '89, по думите на Михаил Миков, не било утопия. Голямото завръщане на социализма и социалдемокрацията не се състоя, недоволен е лидерът на БСП. Според него левите партии в Европа търпят непрестанни удари. Част от тях се отклонили към центъра, за да отговорят на обществените настроения.

Миков е притеснен и от загубата на идентичност на левицата. Хората имат нужда от силна левица, категоричен е той. Все по-настойчива ставала нуждата от социална държава. БСП лидерът коментира още, че се формират нови изразители на крайно леви политики.

Според Михаил Миков трябвало да се казва истината. Хората у нас и в Европа имат нужда от повече справедливост. Социалната държава е възможна, убеден е лидерът на БСП. Задача пред червените е да го докажат пред избирателите.

Хората обаче нямали вяра, затова и трябвало да бъдат убеждавани, да бъдат окуражавани за нужната промяна. Има още много път, но ние ще вървим уверено по него, изтъкна Михаил Миков. Той призова за развитие на индустрията.

Миков акцентира и върху социално-икономическите диспропорции в държавата. Той е недоволен от ситуацията в страната, където виждаме „простащина, издигната в ранг на държавна политика” и комплексарска външна политика.

С подкрепата на БСП пък Сергей Станишев отивал към втория си мандат начело на ПЕС. С негова помощ Европа щяла да стане по-справедлива и социална.

„Икономиката рязко забави темп”, посочи лидерът на БСП и доказа думите си с данните, че през 2014 г. има 1,7% ръст на икономиката, а за настоящата година този процент се очаква да е едва 0,7%. „Бюджетните дефицити не се използват за икономическо развитие, война срещу бедността или подобряване на живота на хората”, продължи с критиките към кабинета Михаил Миков.

Като друг проблем той изведе бедността у нас, която се увеличава и броят на бедните у нас вече надхвърля 1,5 млн. души.

Лидерът на БСП очаквано спомена и Русия, като видя русофобско поведение на президент и правителство, които мълчат за цената на санкциите. „Ясно противопоставяне на санкциите срещу Русия. Отказваме традиционните отношения с Русия да стават жертва на геополитическия сблъсък”, се зарече пред социалистите Миков и вмъкна темата за Шенген. „Колкото България има нужда от Шенген, толкова и Европа се нуждае от България в Шенген”, коментира той.
Михаил Миков не пропусна в словото си на конгреса и подадената наскоро ръка от страна на партията на Георги Първанов АБВ с готовност за обединяване със столетницата за предстоящите местни избори. „Щеше да е нехигиенично да приемаме с овчи възторг всяка подадена ръка”, заяви социалист номер 1 и каза „не” на такъв тип безпринципни сделки. „Ние сме отворени за диалог, но стига това да става само с идея за лява политика в местната власт”, все пак посочи Миков.