Принудителното пенсиониране се връща

По искане на работодателите

В пакета с пенсионни промени ще бъде включена и поправка в Кодекса на труда. Тя ще позволява на работодателите да прекратяват договорите на работници, които вече са изпълнили условията за пенсиониране, обясни социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от 24 часа.

Такова предложение вече е внесено в Народното събрание от депутати по настояване на бизнеса, каза той. Според Калфин в него имало резон, защото премахвало дискриминацията на държавните служители.

При тях принудителното пенсиониране е разрешено, докато Кодексът на труда забранява подобно нещо за обикновените работници и служители.

В момента навършването на пенсионна възраст не е основание за прекратяване на трудовия договор. В Кодекса за социално осигуряване дори са предвидени бонуси, ако човек не се възползва от правото си на пенсия и остане да работи. От тази година пък бе предвиден и механизъм за пенсиониране без прекратяване на работа.

Отстъпката пред искането на работодателите се прави, за да приемат те по-лесно предложеното увеличение на осигуровките, научи в. „24 часа”. В петък всички работодателски организации разпространиха остро писмо срещу пакета пенсионни предложения на Калфин.