Боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

Общество

05-04-2015, 08:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цели да демонстрира готовността на САЩ за взаимодействие със съюзниците по гарантиране сигурността

Бойният кораб Jason Dunham с американско знаме е навлязъл в Черно море, съобщи 6-ти американски флот, цитиран от ТАСС, пише "Стандарт".

"Присъствието на кораба в Черно море цели да демонстрира готовността на САЩ за взаимодействие със съюзниците по гарантиране сигурността и боеготовността, а също за укрепване на мира и сигурността на съюзниците на НАТО в региона", се подчертава в съобщението.

По време на престоя си в Черно море корабът ще изпълнява спомагателни задачи в рамките на ученията "Атлантическа решитеност". Според военно-дипломатически източник корабът ще остане в Черно море до 14 април.

След напускане на пристанище Варна на 5 април 2015 г., USS Jason Dunham и минен ловец „Цибър"от българските ВМС ще проведат елемент „Lead-out" от учение PASSEX /„Lead-out" - превеждане на кораб през предварително обследван канал/.

Военноморските учения от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България при изявено желание от двете страни.

Заради украинската криза командването на НАТО взе решение да активизира морската военна дейност край бреговете на Русия. През март в Черно море влезе отряд от 6 американски кораба, които участваха в съвместни учения и артилерийски стрелби с ВМС на Турция и Румъния.