САЩ изпитали свръхсекретна бункерна бомба

Свят

05-04-2015, 07:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целта е била да ударят ядрени обекти в Иран, ако преговорите се провалят

САЩ са изпитали свръхмощна бомба за разбиване на бункери, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от БТА. Създаването на новото оръжие било форсирано от Пентагона, за да може да унищожи и най-укрепените ядрени обекти на Иран, ако преговорите пропаднат и САЩ решат да започнат военни действия.

Първите изпитания на новото оръжие били проведени в средата на януари. Американският президент Барак Обама обсъди по телефона с лидерите на Бахрейн, Катар, Кувейт и ОАЕ споразуменията с Иран завчера. САЩ няма да подпишат споразумение за иранската ядрена програма, което би заплашило Израел, съобщиха от Белия дом.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече договореностите в Лозана “историческа грешка”, която ще “направи света още по-опасен”, тъй като в крайна сметка Иран печели легитимност на ядрената си програма, а свалянето на санкциите ще стимулира икономиката му.

Нетаняху продължава да настоява за пълен демонтаж на иранските ядрени съоръжения и не изключва необходимостта от нанасяне на военен удар срещу Техеран.

В обръщение към нацията иранският президент Хасан Рохани посочи, че споразумението от Лозана е историческо за иранския народ. Според него то отваря нова страница в отношенията на Техеран със света и ще даде възможност за просперитет и по-добри икономически възможности за страната.