Няма как български домат да струва 1.50 лв./кг, твърди министър Танева

Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени

"Българският домат е по-търсен от вносните, но ако той струва 1.50 лв., значи произходът му е лъжа", каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването "Събуди се" по Нова. "По отношение на етикетите, държавата в лицето на БАБХ все още е длъжна на българския потребител, защото това е нарушение на съществуващото законодателство", допълни тя.

"Има български краставици и домати на пазара. В основната си част оранжерийните зеленчуци, които се продават у нас обаче са вносни. Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти", заяви тя.

Според министъра по всяка вероятност има нелегален внос на продукти. "Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, който внася продукция, без да плати ДДС, да не удари българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба", каза Танева.

"Пломбирането на камионите по границата се оказа мярка, която не създава искания ефект. В момента се въвеждат допълнителни методи за контрол на произхода, надявам се да са по-ефективни", допълни тя.

"Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. За да сме уверени в произхода им, трябва да вярваме на етикета им и на органа за контрол, който трябва да е направил достатъчно добра извадка - особено сред големите търговци, че написаното на етикета съвпада с реалността", категорична бе министър Танева.

От миналата седмица екипи на БАБХ осъществяват проверки в търговската верига в столицата. "Установените нарушения са минимални и са най-вече при козунаците и яйцата", обясни земеделският министър и добави, че най-често проблемът е изтекъл срок на годност. "Потребителите трябва да бъдат взискателни", призова Танева.

Тя призна, че е нужно ново хранително законодателство. "Санкциите за нарушения трябва да се завишат, особено при повторно нарушение", каза земеделският министър. Тя обясни още, че основната идея на правителството е по най-добрия начин българското законодателство да бъде синхронизирано с европейските директиви, за да може българският производител да не е ощетен.

Министър Танева призна и за друг проблем, а именно ситуацията в българското млекопроизводство. "Българската магазинна мрежа вече е залята от млечни продукти с произход европейски страни", изтъкна земеделският министър. Като причини за това тя посочи налагането на руско ембарго, както и отпадането на квотите за млекопроизводство в Европейския съюз.