Българите са забогатели с над 9 млрд. лв. за 2 г.

Портфейл

04-04-2015, 09:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Домакинствата продължават да трупат спестявания в банките

С 9.4 милиарда лева се е увеличило финансовото богатство на българите за последните 2 години. Това показва разпространеният вчера редовен доклад "Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища", изготвен от "Индъстри Уоч", пише м. "Сега". Според данните от доклада финансовото богатство на домакинствата у нас е достигнало 59.5 милиарда лева в края на изминалата 2014 г. Само 2 години по-рано то се е равнявало на 50.1 милиарда лева.

Само през 2014 г. финансовото богатство на българите се е увеличило с 4.2 милиарда лева въпреки кризата с КТБ, сочат анализаторите от "Индъстри Уоч". Основна причина за това е растежът на депозитите от 37.7 до 39.3 милиарда лева. Българите продължават да бъдат относително консервативни при управлението на своите спестявания, като държат близо 2/3 от тях под формата на банкови депозити. Тенденцията на понижаване на лихвите по влоговете продължи през 2014 г., което намали дохода на домакинствата от лихви. Това обаче не спря гражданите да предпочитат да депозират парите си в банки, пише в доклада. В началото на 2015 г. банковите депозити на българите надхвърлиха 40 милиарда лева.

За последната една година значително са се увеличили и вложенията в пенсионни фондове - с 1.4 милиарда до 8.2 милиарда лева. Те вече са 14% от цялото богатство на домакинствата. От "Индъстри Уоч" отчитат и ръст при парите в брой на домакинствата - с 1.1 милиарда лева за година, като те вече са 10.2 милиарда лева.

Добри новини отчитат анализаторите и при пазара на труда през изминалата година. За 2014 г. заетостта е отчела ръст - с 1.6% средногодишно, а потреблението е започнало да показва признаци на съживяване. След дълги периоди на ограничаване на домакинските разходи българите са започнали да купуват все повече трайни стоки. Доказателство за това е увеличението от 5% през 2014 г. при покупките на мебели, битова техника и потребителска електроника. Преди година нарастването беше едва 1%.

През 2014 г. цените на жилищата в България са се повишили средно с 1.2% на годишна основа. Те поскъпват по-осезаемо в шестте най-големи града в страната, става ясно още от анализа. Така собственото жилище продължава да е най-големият актив за повечето българи. По принцип почти пълната частна собственост върху жилищата у нас е в основата страната ни да е напред в класациите за финансово благосъстояние.

Анализаторите отчитат още подобряването на достъпа до банкови кредити. Лихвите по жилищните кредити паднаха под 7% годишно. През последните 12 месеца са отпуснати нови жилищни кредити за 1.4 милиарда лева - с 13% повече в сравнение с 2013 г.