Гърция фалира на 9 април, моли кредиторите за допълнителни заеми

Свят

04-04-2015, 08:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От седмици правителството търси свежи пари, за да си плати дълговете

Гърция е информирала кредиторите си, че на 9 април ще фалира, като отправила апел към тях за допълнителни заеми преди провеждането на необходимите реформи, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от "Труд".
Предупреждението от Атина е било отправено по време на телефонна конференция вчера между заместник-министрите на финансите в еврозоната за това какви условия да изпълни Гърция, за да получи нов пакет от финансова помощ. Според германското списание "Шпигел"вътрешният фалит на Гърция е започнал, защото  държата дължи много пари.

Времето за Гърция свършва, до средата на май страната трябва да погаси заеми в размер на 6 млрд. евро, но в същото време преговорите на Атина с нейните кредитори не напредват. "От това, което се чува в Гърция, страната вече е фалирала. Почти навсякъде, където държавата има думата, плащанията се бавят или се отлагат, правителството събира, каквото е останало, за да обслужва дълговете си, и очевидно използва ресурси, които в действителност не притежава", посочва "Шпигел".

Такъв е примерът с държавната организация, поддържаща училищните сгради. Тя е получила нареждане да открие сметка в централната банка, където да преведе наличните си пари. Става дума за 70-80 млн. евро, предназначени за строителство и рехабилитация на училищата, твърди "Шпигел".

Според списанието вероятно става дума за пълзящ фалит. От седмици гръцкото правителство иска от европейските партньори свежи пари, за да може да си плати дълговете до юни, преговорите обаче са зациклили, се посочва в статията.

Същевременно се изтъква, че на 12 май Гърция трябва да погаси още един транш към МВФ на стойност 770 млн. евро.

Най-късно тогава според наблюдатели, ако страната не получи помощ, "всичко свършва". Тогава Гърция ще фалира и официално, твърди списанието