От ГЕРБ ще предложат текстове за спиране на сделки от главния прокурор

Възможността ще бъде вписана в поправките на Гражданския процесуален кодекс

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложения за промени между първо и второ четене в Преходни и заключителни разпоредби на Гражданския процесуален кодекс. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на правна комисия Данаил Кирилов, предаде репортер на Bulgariautre.bg. С предложените текстове ще бъде променен Законът за съдебната власт. Измененията предвиждат възможността прокуратурата да спира финансови операции или сделки с имущество за 48 часа при изключителни ситуации, в които има ущърб за страната.

Кирилов уточни, че мястото на предложените промени в НПК, които бяха оттеглени по-рано днес от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, е в Закона за съдебната власт.

"Ще ги пренесем силно редактирани", поясни депутатът. Вече е обсъден и въпросът кои са изключителните случаи, при които главният прокурор ще може да спира сделки.

"Ще опишем конкретни видове случаи, в които държавният интерес може да бъде засегнат", заяви Данаил Кирилов и добави, че това ще са случаи, които имат съществено действие върху икономическата стабилност и националната сигурност на държавата.

"Има се предвид такива сделки, които се извършват по определена система – например банкови сделки, на които действително може да се наложи спиране или сделка през Фондова борса, защото там също има особена процедура", подчерта депутатът Данаил Кирилов.