Бъчварова: ГЕРБ не бламира кабинета

Повод за спекулациите по темата станаха внесените предложения за промени в съдебната система

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че не смята, че ГЕРБ бламира правителството заради внесения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, предаде репортер на Bulgariature. „Темата е много важна. Колкото повече предложения имаме – толкова по-добре, да се обсъдят различните възможности, да се вземе най-доброто решение, за да имаме съдебна реформа, която да се приема от всички заинтересовани и засегнати от нея страни. Много е важно и не можем да партизираме този въпрос”, убедена е Бъчварова.

Вицепремиерът посочи, че предложението, което вчера е било внесено от ГЕРБ, не е обсъждано в коалиционния формат.

Тя поясни, че правителството подкрепя законопроекта на правосъдния министър Христо Иванов към момента. „Предстои той да мине на обществено обсъждане и в крайна сметка законодателят ще реши кой вариант ще приеме”, добави вицепремиерът.

На въпрос дали бламирането на проекта на министър Христо Иванов ще означава бламиране на премиера и кабинета, Румяна Бъчварова изрази надежда това да не се случи.

В коментар на предлаганите промени, според които се дава възможност главният прокурор да спира сделки за 48 часа, министър Бъчварова посочи, че в момента има конкретни основания да се предприеме мярка, защото, по думите й, залогът в момента е много голям за икономическата и финансовата стабилност.

„Тече процес в опит да бъде прехвърлена собствеността на активи на КТБ към собственици, които не са с изяснен произход на средствата, начинът, по който се случва, не е публичен и ситуацията около КТБ извън нейния фалит е доста пораждаща въпроси. Защо толкова време, до вчера не беше обявено и одобрено от съда отнемането на лиценза – това също е много голям проблем”, подчерта вицепремиерът.

Тя поясни, че не може да каже дали би подкрепила актуализация на бюджета за свлачищата преди да знае какво е нарастването на приходите в хазната.

По отношение на случая, при който беше открито мъртво дете в куфар, министърът на вътрешните работи увери, че непрекъснато се работи и ежедневно има развитие. „Има ясна посока, но не мога да обявя преди да приключи разследването и може би е добре да не се спекулира с оглед интереса на самото разследване. Наистина се работи много активно и ефективно към момента. В доста кратко време доста неща се изясниха, но е драстичен случай”, коментира Бъчварова.