ДПС готови да подкрепят актуализация на бюджета заради свлачищата

Партията ще подкрепи и решение част от повишените приходи да отиде за районите със свлачища

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви готовност партията да подкрепи актуализация на бюджета за справяне с проблема с активизиралите се свлачища в страната, предаде репортер на Bulgariautre. От парламентарната трибуна депутатът заяви, че свлачищата, които са тръгнали из цялата страна, застрашават десетки къщи и живота на хората в тях. Местан призова да бъдат отделени средства, за да се спрат процесите и заговори за евентуална актуализация на бюджета. Той увери, че подобно решение ще се ползва с подкрепата на ДПС, ако бъде предложено на народните избраници.

„Ще се обърна към вас с едно предложение, което опозиционна партия обикновено не прави. Ние сме готови да ви подкрепим, ако е необходимо, включително и за актуализация на бюджета, включително  ако е необходимо и бюджетният дефицит да бъде завишен с 0,1 % - от 1,8 % на 1,9 %”, посочи Лютви Местан, обръщайки се към управляващото мнозинство.

От думите му стана ясно, че партията би подкрепила и решение част от повишените приходи, които бяха отчетени от правителстовто, да отиде за районите със свлачища.

Според Лютви Местан, пред лицето на стихийното бедствие няма управляващи и опозиция. „То е императивно, предполага да обединим усилия, да бъдем солидарни”, обясни Местан.

Той представи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова снимки от бедствията и изреди имената на пострадалите села в Кърджалийска област. По думите му 45 са засегнатите къщи в Кърджали, 4 са напълно разрушени, а 6 – необитаеми.

„Опозицията обикновено е против бюджета и отношението към този акт структурира разделението на опозиция и управляващи, но пред бедствието сме длъжни да бъдем солидарни”, заяви лидерът на ДПС.

Той беше категоричен, че от партията очакват предложение за решение.

Народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, избрана от Кърджали, призова депутатите да не политизират проблема, а да потърсят разумно решение за хората.

Депутатът припомни, че само за област Кърджали правителството е отпуснало над 3 милиона лева за бедствията през февруари и март.

„Никой не може да предвиди свлачищните процеси, но е нужно да се направят сериозни проучвания и да се види има ли смисъл да се влагат толкова много пари за някои свлачища”, посочи още Караянчева.