Цветанов: Нямаме никакво напрежение с Христо Иванов

ГЕРБ стои зад реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието

Няма абсолютно никакво напрежение. Стоим твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Bulgariautre.

„Винаги съм заставал зад него и ще продължавам да стоя зад него. Министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко, което предлага като законодателни промени”, увери Цветанов.

По отношение на изненадващите промени, внесени от ПГ на ГЕРБ в Закона за съдебната власт извън пакета на Министерство на правосъдието, Цветанов коментира, че те са във връзка с изпълнение на стратегията за съдебната реформа.

„В момента има законопроект, внесен от АБВ, има законопроект, който от вчера е внесен от ГЕРБ. Очакваме с нетърпение законопроекта, който ще бъде внесен и от Министерски съвет и тогава ще бъдат направени обсъждания и ще се подложат на гласуване в съответните комисии”, поясни Цветан Цветанов.

По думите му промените, внесени от ГЕРБ, изцяло препокриват целите, заложени по изпълнение на мерките на стратегията.

Той отрече, че законодателната инициатива на ПГ на ГЕРБ може да се нарече бламиране на правителството. „Всичко, което предлагаме, е част от стратегията и мерките, които са обсъждани и Министерство на правосъдието също е заложило”, уточни Цветанов.

На въпрос кое е наложило да бъдат предложени нови промени, след като министерството вече ги е разписало, председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че това е било дискутирано сред членовете от правната комисия и юристите в парламентарната група. „Ние сме доста активни в промените, които трябва да бъдат направени в съдебната система и в сектора за сигурност”, аргументира се той. Цветан Цветанов припомни, че България е парламентарна република, депутатите имат законодателна инициатива и те са тези, които могат да правят предложения между първо и второ четене.

Той обаче не каза как групата му ще гласува за промените, внесени от Министерски съвет. „Нека да бъде внесен и подложен на дискусия. Ще изчакаме законопроекта от Министерски съвет, за да може заедно с този на АБВ и на ГЕРБ и ако има допълнително внесени законопроекти от други парламентарни групи, ще бъдат гледани в комисията”, заяви Цветанов.

„Тази тема е обсъждана с политическото ръководство в лицето на председателя на партията в последните няколко седмици. Ние сме заявили категорично, че ще подготвим пакет от законодателни промени, които ще бъдат част от целите, заложени по мерките за стратегията за съдебната реформа. По какъв начин може да бъде ограничено това право на депутатите и защо трябва те да бъдат пасивни? Ние искаме да има действително смислен дебат”, увери Цветан Цветанов.

По отношение на това, че Цветанов поиска оттегляне на промените в НПК точно преди разглеждането им в пленарна зала, той коментира така: „Това, което беше предвидено в ГПК и дебатът, който беше проведен в парламента, преценихме с вносителите по НПК да бъде оттеглен, защото всичко, което би могло да бъде полезно и реализирано, може да бъде направено чрез поправките в ГПК между първо и второ четене”.

„Договорихме се с колегите, които са водещи в законодателните инициативи, поговорих с всички наши партньори, които се подписаха като съвносители и с част от опозицията, които също се подписаха като част от съвносителите на законопроекта. В тази посока няма никаква драма”, бе категоричен Цветан Цветанов.

Според него трябва много добре да бъде обмислена и дискутирана идеята на Реформаторския блок не главният прокурор, а финансовият министър да може да атакува сделки. „Това предложение е интересно и от два дни го дискутираме в нашата парламентарна група. Има резон и финансовият министър да бъде част от всички мерки, които трябва да се предприемат, защото пък той може да бъде подложен на парламентарен контрол”, обясни Цветанов.

По отношение на това, че дали е редно самият той да внася промени, касаещи съдебната система, след като има взаимоотношения с нея, Цветан Цветанов заяви: „Аз съм народен представител, председател съм на ПГ и в тази посока имам абсолютно всички права, които имат всички останали 239 депутати”.