Пробив: ЕС, САЩ и Иран се договориха за ядрената програма, падат санкциите

Свят

03-04-2015, 07:16

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавният секретар на САЩ Джон Кери написа в Туитър: "Голям ден", в Техеран празнуват

 Шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс и Франс прес, пише БТА. Това се случва след 8 дни преговори.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален, добави Могерини. Ядреният обект във Фордо ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали.

Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, каза шефката на европейската дипломация.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери написа в Туитър: "Голям ден. Европейският съюз, групата 5+1 и Иран имат параметрите за решаване на основните въпроси за ядрената програма. Скоро подновяваме работата за окончателно споразумение", гласи туитът на Кери, цитиран от Франс прес.

Ройтерс цитира западен източник, че дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 годиниако до 30 юни бъде постигнато всеобхватно споразумение.

Сега Иран има инсталирани около 19 000 центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години. В замяна на изпълнение на бъдещото всеобхватно споразумение

санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно.

Ройтерс цитира туит на иранския президент Хасан Рохани, че в ядрените преговори в Лозана е постигнато споразумение по ключовите параметри. Рохани добавя, че работата по съставяне на проекта за споразумение ще започне веднага и ще завърши на 30 юни.