Цветанов и депутати от ГЕРБ изненадващо внесоха законопроект за ВСС

Политика

03-04-2015, 06:54

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Странно повтарят тезите на прокуратурата

Цветан Цветанов и още 15 депутати от ГЕРБ внесоха изненадващо законопроект за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), пише "Сега". Той предвижда разделяне на ВСС на две колегии и засилване на правомощията на главния прокурор. Така те изпревариха законопроекта, който в момента се подготвя от Министерството на правосъдието и се очаква да бъде представен около Великден. Тази седмица стана ясно, че и от АБВ имат проект, но той все още не е внесен в парламента.
"И двата лансирани досега законопроекта инкорпорират позиции, застъпвани от настоящия състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата. Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа." Това коментира късно днес в официална позиция министърът на правосъдието Христо Иванов.
Според него "трябва да сме наясно, че предстоящите изменения в ЗСВ са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие. Все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт. В деня, в който с огромно мнозинство беше избрана новата главна съдебна инспекторка, и в който народните представители си оспорват първенството при реорганизацията на ВСС, една наистина сериозна съдебна реформа изглежда възможна. Екипът на Министерството на правосъдието ще продължи да работи за това с удвоени сили". 
"Ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на ВСС бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители", се казва още в становището на министъра.
Няколко часа преди Цветанов и колегите му да лансират проекта, стана известно, че представителите на прокуратурата са напуснали работната група в Министерството на правосъдието, която подготвя също промени в Закона за съдебната власт. За това информира главният прокурор по време на заседанието на Висшия съдебен съвет днес. Причината - тъй като групата била от 40 души, това не било формат, който "може да създаде продукт". Освен това зам.правосъдният министър, който ръководел групата, обяснил, че целта е да се подготвят мотиви, а не проектозакон. "На групата се представя проект, който е свързан само с една съсловна организация", допълни Цацаров, явно визирайки Съюза на съдиите.
След като чу главния прокурор, Каролина Неделчева от Висшия съдебен съвет каза, че и тя "напуща" работната група, защото имала усещането, че не е полезна в нея и че липсва диалогичност и конструктивност. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев пък се оплака, че представители на неговата институция изобщо не са канени в групата.