Станишев ще може да се кандидатира отново за лидер на БСП догодина

БСП отстъпи от поправката „анти-Станишев”

Ако пожелае, Сергей Станишев ще може да се кандидатира отново за лидер на БСП на редовния конгрес догодина. Това става възможно, след като настоящото соцръководство смекчи текста в устава, нашумял като поправката „анти-Станишев”, съобщи 24 часа.

Първоначално се предвиждаше при предсрочно прекратен мандат лидерът да няма право да се бори отново за поста до изтичането на един пълен цикъл от 4 години. Сега обаче се разписва, че ограничението е да не се кандидатира в рамките на текущия мандат и до 1 година след отстраняването му.

Очакваше се спорният текст да предизвика бурни дебати на конгреса в неделя, въпреки че самият Станишев нееднократно заяви, че няма намерение да се връща начело на БСП, а ще съсредоточи работата си в ПЕС, където се очаква да бъде преизбран за президент през юни.

С поправката се смекчават условията не само за лидера, но и за местните ръководства на всички нива. Недовършеният мандат вече няма да се брои за реализиран. Според окончателната редакция на текста местните лидери могат да са такива два пълни последователни мандата. В края на годината това условие щели да „покрият” около 100 общински председатели в страната, със смяната на които щяла да тръгне и голямата промяна в партията. На 16 от 24-те председатели в София също им изтичат мандатите. Има хора, които са председатели над 20 години, а единственият механизъм за промяна там е чрез устава, коментираха от „Позитано” 20.

Междувременно от вчера журналистите от „Дума” вече се преназначават към националния партиен съвет. Това е временно решение до структурирането на юридическо лице на БСП, за да продължи издаването на вестника, обясни лидерът Михаил Миков.

Партията щяла да финансира „Дума” от продажби и абонамент.

Досегашният издател Николай Малинов пък каза, че се оттегля с чест и достойнство от този проект. Според него, „Дума” има с какво да се похвали за последните години и вестникът е увеличил своята аудитория 4 пъти.