КЕВР временно е с осем членове в ръководството си

Предложеният от БСП Димитър Кочков не положи клетва пред Народното събрание

Димитър Кочков беше избран в пленарна зала, но не положи клетва пред Народното събрание и не се води член на КЕВР. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев на брифинг в парламента, предаде репортер на Bulgariautre.

"Осем от избраните членове се заклеха, а един – не. БСП направи опит да изтегли своите кандидати. Причината е, че лобитата в БСП не можаха да се разберат кой кандидат да подкрепят. Всеки от тези кандидати имаше по групичка в БСП, която го подкрепяше", обясни Добрев.

Според него, депутатите от БСП първоначално се обединили около кандидатурата на Кочков, но нещо се е променило след поредната почивка по време на заседанието, която беше поискана от "Атака".
"От "Атака" искаха почивка, за да могат БСП да се преборят вътрешно още веднъж за това кого подкрепят. Имаше лоби на Еленко Божков, имаше лоби за Илиян Илиев по видинска линия, имаше лоби и на Любомир Денчев, чийто баща е в близки отношения с виден енергиен експерт в БСП. Имаше надделяващо лоби за Димитър Кочков. Имаше лоби и за Петър Бояджиев и Валентин Терзийски", заяви Делян Добрев.

Той обвини вътрешните размирици в БСП за невъзможността да бъде избран пълен състав на КЕВР.
"Предстои да бъде избран още един член на регулатора. Гласуваният и заклел се състав на КЕВР ще започне работа, след като изтече процедурата по публикуване в Държавен вестник, но без да чакат новата процедура", обясни Добрев.

Депутатът каза още, че деветият комисар ще бъде избран допълнително с нова процедура в парламента. Вероятно ще се мине през изслушване и гласуване в зала. "БСП най-вероятно пак няма да могат да се разберат", заключи Делян Добрев.