Доц. д-р Иван Иванов е новият председател на КЕВР

Кандидатурата му беше издигната от Реформаторския блок

Парламентът избра доц. д-р Иван Иванов за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде репортер на Bulgariautre.bg. Кандидатурата му беше издигната от ПГ на Реформаторския блок. 142 народни представители дадоха подкрепата си за Иванов, 10 гласуваха "против" и 5 се въздържаха.

В състава на регулатора в качеството си на членове от Патриотичния фронт влизат Александър Йорданов и Владко Владимиров.

От квотата на ГЕРБ членове стават Евгения Харитонова и Светла Тодорова. В комисията влиза още Георги Златев, предложен от БДЦ.

Ремзи Осман става член в качеството си на юрист от квотата на ДПС.

Освен Иван Иванов, от Реформаторския блок като член влиза Валентин Петков.

Непосредствено преди гласуването депутатът от БСП Таско Ерменков поиска оттегляне на всичките шестима кандидати за членове на комисията, издигнати от столетницата. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче прецени, че оттеглянето е недопустимо и се осъществи гласуване на всички направени кандидатури. Така Димитър Кочков, издигнат от БСП, беше избран за член на КЕВР. Всички новоизбрани членове, с изключение на Димитър Кочков, положиха клетва пред народните представители.

При дебатите преди гласуването Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че е важно новата КЕВР да реши забатачили с години проблеми в системата. "Тези проблеми могат да бъдат решени от нова, авторитетна и силна КЕВР, съставена от хора, които нямат зависимости и взимат правилни решения", убеден е депутатът.

По думите му направеното предложение за председател на КЕВР е много сериозно и неслучайно няма конкурент. "Малко хора се осмеляват въобще да помислят за тази отговорност. Самата кандидатура на Иван Иванов е много сериозна, на човек, който с години е преподавал и работил в тази област", поясни Димитров.

Той се обърна към БСП с реторичния въпрос – как тяхна кандидатура да бъде подкрепена, като не е била издигната такава.

Лидерът на БСП Михаил Миков посочи, че на всички било ясно, че квотите са разпределени. "Вие сте разпределили местата. Затова хората не вярват на Народното събрание – говорят се едни неща, правят се други", допълни той.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък призова партиите от управляващото мнозинство да имат чувство за мяра и ако тя бъде прекрачена, да не се сърдят, когато се говори за "преяждане с власт".

Председателят на Комисията по енергетика към парламента Делян Добрев заяви, че има какво да направи комисията, за да намали разходите в енергетиката, за да не се наложи отново крайните потребители да платят сметката. "Изключително важно е този орган да е надпартиен, затова тук не можем да говорим за разпределение на квоти", подчерта Добрев.

Непосредствено преди гласуването депутатът от БСП Таско Ерменков обяви, че Парламентарната група на БСП лява България иска оттегляне на всичките шестима кандидати за членове на комисията, издигнати от столетницата.