ДПС сезира главния прокурор заради сейфовете на Цветан Василев

Признанието на Василев в интервю, че разполага с данни, уличаващи лица от българския политически елит, е признание за тежко нарушение на НПК, според Местан

Парламентарната група на ДПС е предприела две инициативи във връзка с казуса "КТБ", обяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre. Едната от тях има характер на сезиране на главния прокурор във връзка с интервюто на мажоритарния собственик на КТБ за сайта "Гласове", в което той е заявил, че има сейфове, които са под негов контрол, в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит. "Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни фалита на банката и разграбването на над 4 милиарда от нея", посочи Местан.

Шефът на ДПС припомни, че Чл. 205, Ал. 1 от НПК гласи, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен незабавно да уведоми органи на досъдебното производство.

"Признанието на мажоритарния собственик, че разполага с данни, укрити в сейф под негов контрол е признание за тежко нарушение на НПК. Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме необходимите действия по компетентност и да потърси съответната отговорност от г-н Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление", допълни Лютви Местан.
"Естествено е, че г-н Василев, освен за укриване на данни, следва да носи отговорност и за самите данни, но това е друга тема", подчерта той.

Писмото до главния прокурор Сотир Цацаров е подписано от Лютви Местан и е от името на ПГ на ДПС.
Партията е изпратила и писмо с адресанти Лютви Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски до Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "В него припомняме, че тримата внесохме важни изменения в проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции, с които уреждаме правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за финансово разследване", уточни Местан и напомни, че предложенията са били приети като част от Закона за банковата несъстоятелност.

"С писмото искаме отговор от г-н Радослав Миленков – предприел ли е съответните действия по привличането на външна институция или вътрешна, а може и комбинирано, за финансово разследване", обясни лидерът на ДПС.

"С КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ще останем на непримиримо твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо кои лица биха били засегнати от истината", увери Местан.

Той определи като обидно за българската държавност допускането, че цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори с лице, от което минимум се търси отговорност за над 4 милиарда лева, чрез конферентна връзка. "Единственото нещо, което може да направи това лице, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи, в това число и пред парламентарната комисия. Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правовия ред, над върховенството на закона, защото точно този рефлекс е в основата и на рухването на банката – усещане за безнаказаност, че можеш да стоиш извън правилата на играта, извън правовия ред", обясни Лютви Местан.