Погват училищните автобуси

"Спаси живота на децата" е мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН

Всички автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици ще бъдат проверени по заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски, съобщиха от транспортното министерство.  Инспекцията е част от мерките, предприети във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата“, която се отбелязва от 4 до 10 май.

Проверките ще продължат до приключването на кампанията. Фирмите-превозвачи ще бъдат инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички училищни автобуси. Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието на редовни документи.

"Спаси живота на децата“ е мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН. Основната цел на инициативата е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки, необходими за постигане на това. Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб.