Паланков: Черно Море е трета сила у нас

"В момента Левски не са нищо повече от нас, не ни превъзхождат"

Халфът на Черно море Тодор Паланков вече 12-и сезон се подвизава по терените В А група. През това време той носи екипите на Литекс, Видима, Пирин Бл и Черноморец, като натрупа сериозен опит в над 250 мача. Дни преди визитата на моряците на Левски полузащитникът отговори на въпросите на "Тема Спорт" за предстоящия двубой на „Герена", полуфинала за купата с Локо Пд и бъдещето му от лятото, когато изтича договорът му с клуба.


Тодоре, готов ли е Черно море да си тръгне с точки от „Герена"?

- Мисля, че сме добре подготвени за предстоящия двубой с Левски. Надявам се да направим силен мач и да се поздравим с успех. Разбира се, че можем да си тръгнем с точки. В момента Левски не са нищо повече от нас, не ни превъзхождат.

Ще има ли пазене на силите с оглед полуфиналите за купата, които предстоят и на Вас, и на Левски?

- Не. Все пак мачът с Левски е на дневен ред, а после са срещите за купата. Ще караме нещата поред. Няма да се пазим или да подценяваме Левски. Във всеки двубой целта ни е една - победата.

Оставането на Левски във втората шестица безспорно е голяма изненада. На какво го отдаваш ти?

- Очевидно е, че Левски има някакви проблеми и трябва да се възползваме от тях. Какви обаче са те... на „Герена" си знаят най-добре. Мен лично ме интересува единствено и само Черно море. Да върви отборът добре и да побеждаваме. Важно е ние как ще подходим.

Къде Черно море изпусна своя шанс за първата шестица?

- Някъде през първата половина на редовния сезон. Започнахме доста колебливо, да не кажа и слабо, шампионата и после ни бе трудно да наваксаме изоставането и изгубените точки. Според мен можеше да сме в първата шестица и нямаше да е незаслужено. Не мисля, че Локо София, Берое, Литекс или Ботев Пловдив са нещо повече от нас.

Договорът на Никола Спасов изтича през лятото, вие, играчите, смятате ли, че той трябва да продължи да води отбора?

- При него нямаме никакви проблеми. Отличен тактик. Заниманията са на много високо ниво. Разбираме се добре. Не съм запознат докога е договорът му с Черно море, но за мен той трябва да продължи да води отбора и през другия сезон, независимо от това дали ще играем финал за купата и че останахме във втората шестица. Ще е добре за в бъдеще да работим пак заедно.

Реално ли е да се смята, че Черно море ще стигне до финал и ще може да вдигне купата?

- Да, аз мисля, че имаме сили да достигнем до битката за трофея, а защо да не мечтаем и за нещо повече. Но първо трябва да елиминираме Локомотив Пловдив. С тях трябва да се има едно наум въпреки проблемите им. Те ще дойдат на "Тича" във вторник и ще се хвърлят на сто процента. Разполагат с доста добри и опитни играчи като Камбуров и Спас Делев. Битката ще е сериозна. Локо е един от клубовете, където емблемата е над парите.

Къде поставяш Черно море като клуб у нас?

- За мен е в Топ 3 заедно с Лудогорец и Литекс. Това са единствените три отбора в България в момента, в които всичко е изрядно и наред както от организационна гледна тока, така и от финансова. Нашите шефове допринасят за добрата атмосфера и стабилност в клуба. В Черно море се мисли само за футбол. Каквото зависи от тях, са го направили.

Твоят договор с Черно море също е до лятото, разговарял ли си вече с ръководството?

- Още не съм разговарял с никой на този етап. Засега съм в Черно море. През лятото ще го мисля. Сега ни предстоят важни мачове и трябва да се концентрираме върху тях.

Вече имаш над 10 сезона в А група. Съжаляваш ли, че не успя да се наложиш навремето в Литекс?

- Мина доста време оттогава. Връщаш ме преди 10 години... Времената бяха други. Нищо не може да се промени. Така се стекоха обстоятелствата. Сега съм в Черно море и мисля само за представянето си на "Тича".

Направи силни мачове в Черноморец, където изкара две години и половина...

- Да, и два пъти бяхме близо до евротурнирите, но все нещо малко не ни стигаше. Иска ми се да играя в Лига Европа и дано сега с Черно море имаме късмет да спечелим купата.

Следиш ли какво се случва с Пирин Благоевград, откъдето тръгна юношеската ти кариера?

- Надявам се да се върнат в А група. Благоевград е футболен град и заслужава да има отбор в елита. Пирин е с богати традиции в А група. Хората там са зажаднели за голям футбол.

Замислял ли си се там да приключиш с футбола?

- Нищо не се знае.

На няколко пъти Никола Спасов изрази възмущението си от формата на първенството и безсмислените мачове във втората шестица. Споделяш ли мнението му?

- Прав е. Сега, общо взето, играем за здраве. Повече от седмото място не можем да мръднем. Мачовете във втората шестица са безсмислени. По-добрият вариант е да бяхме играли три пъти помежду си - 33 кръга, без плейофи, но винаги ще има недоволни. Дори и А група да е 10 отбора, тогава пак ще има негодувания.

Има ли шанс ЦСКА да пребори Лудогорец за титлата?

- ЦСКА не трябва да бъде отписван. Още е рано. Има мачове помежду им. Битката ще е до последния кръг.

Съжаляваш ли, че не си минал през Левски или ЦСКА?

- Не. Като по-млад съм имал варианти, но по една или друга причина не се е стигнало. Като по-малък сим-патизирах на Левски, но сега съм професионалист (смее се).