"Макдоналдс" повишава почасовото заплащане с долар

Свят

02-04-2015, 11:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въвежда се и платено време за почивка

Американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“ повишава заплатите на около 90 хил. свои служители в САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.
Компанията повишава възнагражденията на служителите в ресторантите, които самата тя притежава – около 10% от над 14 300 заведения в САЩ (останалите работят по франчайзингови споразумения).
От 1 юли началната заплата в ресторантите на „Макдоналдс“ ще бъде с 1 долар по-висока от минималната за мястото, където е разположено заведението. Заплатите ще бъдат коригирани според прослуженото време и резултатите от работата на служителя.
Към края на 2016 г. средното почасово заплащане на персонала ще бъде над 10 долара спрямо 9 долара сега. Освен по-високите възнаграждения компанията въвежда и платено време за почивка – служителите, които имат поне година стаж в „Макдоналдс“ и работят средно 20 часа седмично, ще могат да получават около 20 часа платена почивка годишно.
Хората, които не се възползват от тази възможност, ще получат паричния еквивалент на 20-те часа.
Веригата се опитва да се пребори с отрицателния си имидж, породен от мащабните демонстрации срещу размера на възнагражденията и условията на труд в ресторантите ѝ, отбелязва АП.