Агенцията по вписванията няма да бъде закривана, увери правосъдният министър

Общество

02-04-2015, 11:06

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Предвижда се, обаче, съкращение на 5 % от служителите й

Не може да се говори за затваряне на Агенцията по вписванията. Това увери министърът на правосъдието Христо Иванов на брифинг в парламента, предаде репортер на Bulgariautre. Иванов коментира програмата, изпратена от правосъдното министерство към Министерство на финансите като част от диалога между двете министерства за необходимостта от съкращения в системата на правосъдието.

„Бюджетът на министерството беше много сериозно съкратен. Движим се с един милион лева преразход всеки месец. Това налага съкращения, които иначе по никакъв начин не бихме искали да правим”, поясни министър Иванов.

„Водим доста интензивни и тежки разговори с финансовото министерство точно как да се случат тези съкращения, така че да се отразят минимално на капацитета и на важните функции на съответните звена на Министерство на правосъдието. Откъде ще дойдат съкращенията е предмет на продължаващата дискусия с Министерство на финансите”, добави Христо Иванов.

По думите му документът, който изтича, е етап от разговора с финансовото министерство и не отразява крайни решения.

„Вчера беше взето окончателно решение на Министерски съвет. Става дума за много по-ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на Агенцията по вписванията. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някакво крайно решение”, уточни министърът.

Той увери, че Агенцията по вписванията остава в досегашния си вид, дори се работи по натоварването й с нови функции.

По думите му, с промените в устройствения правилник на Агенцията по вписванията се предвиждат съкращения на 28 бройки – това са 5 % от личния й състав. „Смятаме да се ограничим до това и не очакваме по никакъв начин да се отрази на нейния капацитет за услуги и достъпността на офисите”, посочи Иванов.

„В документа става дума за около 700 души съкращения. Дори и с такова съкращение, ние не бихме могли да се вместим в бюджета, с който разполагаме”, подчерта Христо Иванов.

Правосъдният министър заяви, че иска повече конкретна аргументация за необходимостта от въвеждане на нови правомощия на прокуратурата, които се залагат с промените в ГПК и НПК.
Той посочи, че не се притеснява от разнобоя с премиера по темата за правомощията на главния прокурор. „Имахме разговор с премиера по тази тема. Това е част от нормално и естествено планиране и дебат. Няма нищо, което да ме притеснява в тези нюанси”, увери министър Иванов.
Той поздрави Теодора Точкова за успешното й избиране за главен съдебен инспектор.