Регистър на делата за корупция, подкуп и организирана престъпност, поиска Точкова

Общество

02-04-2015, 10:33

Снимка:

TV7

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Новият главен инспектор на ВCC отрече да има зависимост от шефа на ВАС Георги Колев

Следва да се проверят делата от по-висок интерес в отделните съдилища и прокуратури. Това коментира в кулоарите на парламента новоизбраният главен инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, предаде репортер на Bulgariautre. Според Точкова, в тази насока следва да се създаде регистър за дела, които са от по-висок интерес – например дела за корупция, подкуп, организирана престъпност и т.н., за да може инспекторатът да провери дали се спазват сроковете по администрирането, по движението и по приключването на тези дела.

Теодора Точкова посочи, че е необходима и възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет, за да може инспекторатът да реагира бързо по всеки конкретен повод за всяко конкретно нарушение.

Точкова опроверга твърденията за зависимост от председателя на Върховния административен съд Георги Колев. „Няма такава зависимост от г-н Колев. Той е досегашен мой административен ръководител в качеството ми на председател на Административен съд - Хасково. Това е. Зависимост няма”, подчерта Теодора Точкова.
Тя добави, че ще направи проверка по отношение на случайното разпределение на делата във ВАС и формирането на петчленните състави. „След като има подобни сигнали, инспекторатът ще предприеме съответните проверки”, посочи тя и добави, че ще се запознае със случая, когато встъпи в длъжност.
Точкова обеща, че ще се запознае със случая по формиране на петчленния състав по делото „Ситнилски” и тогава ще направи каквото трябва.