Мафията в ЕС печели поне 110 млрд. евро годишно

Свят

02-04-2015, 07:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-много приходи носят фалшификациите, после измамите с ДДС

Приходите на организираната престъпност в ЕС са поне 110 млрд. евро годишно, а властите конфискуват само малка част от незаконните придобивки, показва докладът "Портфолио на организираната престъпност", цитиран от в. "Файненшъл таймс", пише в."Сега". Печалбата от дрога, оръжия, трафик на хора, фалшификати и данъчни измами е около 1% от БВП на Европейския съюз, пише в текста на изследването, съфинансирано от ЕК.

Има все повече доказателства за инфилтрирането на организираната престъпност в законната икономика, смятат експертите. Между 25% и 42% от всички годишни печалби от пазара на хероин се използват за тази цел. Става въпрос за между 1.1 млрд. евро и 3.1 млрд. евро, които наркобосовете инвестират, за да бъдат "изпрани", да увеличат приходите си и да използват легитимните си дейности като прикритие за престъпленията си.

Престъпниците инвестират особено много в здравния бизнес, в недвижимите имоти, хранителната индустрия, строителството и транспорта. Макар че през последните десет години европейските сили за сигурност са започнали да конфискуват повече авоари, данните показват, че все още има "значително несъответствие" между конфискуваното и печалбите на мафията.

"Правните инструменти не са достатъчно ефективни в много държави или просто има проблеми с възможностите за финансови разследвания", казва Микеле Рикарди от "Транспрестъпност в Италия" - един от авторите на доклада. "Конфискацията е решение за борбата с навлизането в легитимната икономика, но трябва да бъдем разумни и да признаем, че конфискация без мениджмънт не носи печалба." При конфискуването на компании и бизнеси основният проблем пред държавата е как да ги управлява.

Междувременно престъпниците започват да инвестират във все по-малко рискови схеми като например данъчни измами и търсят фирми, в които да инвестират, в големите градски райони. Изследването посочва Мадрид, Лондон, Париж и Берлин, както и туристически райони като Андалусия и италианското крайбрежие.

 ПЕЧАЛБА

Най-голямата част от приходите на организираната престъпност - 42.7%, идват от фалшификации, показва изследването. Втори по печалба са измамите с ДДС - 29.3%, следват ги незаконната търговия с тютюн и наркотици, като най-доходоносни са хероин, кокаин, канабис, екстази и амфетамини. Малък процент от печалбата - едва 0.4%, идва от трафика на оръжия.