2 април е Денят на уникалния свят и различното мислене

Общество

02-04-2015, 07:25

Снимка:

nmd.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес е Световният ден на осведомеността за аутизъм

За осма година днес отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на хората по въпросите на аутизма. Всъщност 2 април е денят на уникалния свят на съществуване, различното мислене, интереси и способности на хората с аутизъм и е посветен на тях от ООН за първи път през 2007 г., пише standartnews.com.  Един на всеки 150 души в света има проблеми от аутистичния спектър, а в днешния ден в знак на солидарност на ревера се закача панделка. Пъзелът, като основен мотив в тази панделка, отразява загадъчността и сложността на аутизма, а различните цветове и форми изобразяват многообразието и уникалността на хората, живеещи с разстройството. Яркостта на лентата е символ на надежда, че различните проучвания в областта и информирането на хората като теб за това какво е аутизмът, ще доведат до позитивна промяна.

"Ние не можем да творим велики дела - само малки, но с много любов". Това е мотото на асоциация "Аутизъм", която съвсем скоро ще отвори втория си център за работа с деца с проблеми от аутистичния спектър. Това ще бъде специализирано заведение, където психолози, логопеди, специални педагози, трудотерапевти и социални работници ще се занимават с децата цял ден. Центърът трябваше да отвори врати на днешния ден, но по административни причини това ще се случи в скоро време. "Изцяло е готов. Намира се в "Лозенец", на удобно и комуникативно място", казват от асоциацията, като възлагат много надежда. И има защо, тъй като работата в първия Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър бере своите плодове.

"Когато го отворихме преди 8 г., от 40 деца не повече от 5 посещаваха градина и училище. В момента има 5-6 деца, които не ходят на градина или училище, което е доста показателно", разказват от центъра. Днес той се посещава от 60 души, 40 от които са деца и 20 младежи. Успехът се дължи на това, че за аутизма се говори и се чува повече, което пък в последните години води до диагностика в по-ранна възраст.

Създадена през 2003 г. асоциация "Аутизъм" започва с обучения за родители и специалисти. "Медиите започнаха да отразяват това и да говорят повече за и като че ли това стана повод родителите, когато забележат някакъв проблем във възрастта 2-3 г. и нещата не се случват по начина, по който се очаква в развитието на едно дете - търсят помощ по-рано

Ранното диагностициране веднага те задължава да търсиш подкрепа, специализирана намеса и навреме", добавят от асоциацията. От друга страна, ранното диагностициране и съответно ранните занимания създават предпоставка детето да бъде по-малко социално бреме след време. Колкото по-рано започнат специализираните занимания, колкото по-рано те насочат към специалисти, които да развиват изоставащите страни на детето - социални и комуникативни умения за сметка на другите, толкова по-рано детето започва да се развива по-добре.

С доста "разцъфтели" деца може да се похвали центърът днес. "Когато открихме центъра, едно от момчетата беше на 12 и казваше само няколко думи. В момента говори, пише, учи и завършва 7 клас с учители от болничното училище. Той разцъфтя и това в никакъв случай не е същото дете, което не контактуваше с непознати и не искаше да влиза на непознати места и не искаше непознат да му влезе в къщата", разказват в центъра.

Аутистът забелязва всичко наоколо, но решава дали да покаже, че го е забелязал. Ако онова, което е забелязал, го застрашава или не го разбира, той може в продължение на дни да се държи като сляп. Редно ли е обществото да не забелязва тези деца и всяко семейство с дете аутист се спасява поединично? И нека пак напомним, че степента на развитие на една държава и едно общество се измерва по отношението му към хората в неравностойно положение.

Могат да работят, а от ТЕЛК не им дават.