Отчитат 250 млн.лв. излишък в хазната за март

Портфейл

02-04-2015, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това се случва за първи път от 5 години насам

Запърви път от 2009-а г. през март хазната ще е с излишък от 250 млн. лв. , сочат предварителните оценки, обявени от финансовото министерство. 

През март 2014 г. имаше дефицит от 874,7 млн. лв. Само за последните два дни на март НАП и митниците са събрали 340 млн. лв., отчитат от Министерството на финансите. Първото тримесечие на тази година завършва с 10,652 млрд. евро държавен дълг.

Данните за излишъка съобщи от парламентарната трибуна и премиерът Бойко Борисов. От началото на годината са събрани 820 млн. лв. в повече, но дупката в бюджета е близо 2 милиарда, разказа той. И призова да не се бърза с пренасочването на излишъците: “Апетитите на министрите, нуждите в много сфери са огромни. Няма да пипаме парите от дълга.”

Борисов обеща, ако излишъкът мине 1,2 - 1,3 млрд. лв., да пристигне в Народното събрание за дебат кои са няколкото сфери с най-неотложни нужди, към които да се насочи извънредно финансиране.

Премиерът отново даде пример с любимите си магистрали. “Виждате старите отсечки в какво състояние са. Има такива, които от 40 г. не са въобще рехабилитирани”, подчерта той. И даде пример къде ще са нужни пари: “Само 30-ина километра от участъците на Пазарджик и Пловдив и след Шумен ще изискват около 100-тина милиона. Това са 6 ленти.”