Главният прокурор да може да спира финансови операции и сделки, прие правната комисия

Политика

01-04-2015, 17:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Налице е връзка между мъртвото дете в куфара и разчленената жена от Приморско

Спирането на операции или сделки с имущество ще може да става за срок до 48 часа

Комисията по правни въпроси прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат в изключителни случаи главният прокурор да може да спре финансова операция или сделка, предаде „Фокус”.

Законопроектът беше одобрен с 13 гласа „за”, 4 „въздържал се” и без нито един „против”. Промените бяха внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, депутата от ДПС Четин Казак, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ.

С промените в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник ще може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа. Предвижда се органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно действие, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата ще подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48-часовото спиране на финансова операция или сделка е изключение.

Членовете на комисията приеха и промени в Гражданския процесуален кодекс с 14 гласа „за” и 3 „въздържал се”. Измененията предвиждат съдът да уведомява прокурора, когато предмет на правния спор са имуществени права и законни интереси на държавата, на общините или на лица, ползващи се от особената закрила на закона, както и прокурорът да може да обжалва всеки подлежащ на обжалване съдебен акт, засягащ имуществени права и законни интереси на държавата, на общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, макар и да не е участвал в производството, в което актът е постановен.

Цели се създаване на общ принципен подход при определяне на активната легитимация на прокуратурата в гражданското съдопроизводство.

Според вносителите, с промените ще се постигне антикорупционен ефект. „Неправомерните действия или бездействия на съответните централни или местни органи, на които е предоставено правото да се ползват и разпореждат с държавно или общинско имущество, съдържат в себе си предпоставки за корупция и могат да доведат до нанасяне на непоправими вреди за държавата, общините и гражданското общество”, се посочва в мотивите към законопроекта.