Борисов към Манолова: С чужди коне трудно се оре

Премиерът отговори на въпроси за кадрови уволнения и назначения на партиен принцип

В една сложна коалиция в сложно време не се управлява лесно и не се взимат решения лесно. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол на въпрос от депутата от БСП Мая Манолова по отношение на кадрови уволнения и назначения на партиен принцип, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Министрите пряко ръководят своите министерства и отговарят за кадровите назначения и предложенията, които се правят. Преди изборите нито ние, нито АБВ, нито Патриотите, нито Реформаторският блок не дадохме дори илюзията на хората, че ще управляваме заедно", припомни премиерът и добави, че обстоятелствата са се стекли така, че при това разпределение е нямало как да се случи по-добро решение.

"Казал съм да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти. Проявил съм необходимата толерантност и считам, че така е правилно", посочи Борисов.

По темата той цитира и поговорката: "С чужди коне трудно се оре". "Всеки един от министрите носи своята персонална отговорност за назначенията", бе категоричен Бойко Борисов.

"Сигурно някъде има назначения, които може би не са най-добрите. В ГЕРБ много силно се протестира от партията за някои назначения, но това е коалицията", призна министър-председателят.

Той помоли опозицията, когато има партийно уволнение на кадърен специалист, да го информират, за да не се позволи това да се случва.

Депутатът от БСП Мая Манолова му разказа за няколко случая, сред които на уволнена чистачка с две висши, самотна майка и жена-инвалид – всички от които кадърни специалисти, по нейните думи.

"Веднага ще ви помоля да дадете тези хора. Лично ще проверя как е възможно във вашия мандат жена с две висши образования да е назначена за чистачка", отвърна й премиерът Бойко Борисов.

"Ще проявя максимум разбиране за възстановяване или да бъдат назначени, ако са такива критериите, които казвате", добави той.

"Когато ГЕРБ стана първа политическа сила, но остана в опозиция, десетки хора ми подаваха заповедите си, с които са уволнявани. Казах им: "Пазете ги, със същите заповеди само ще сменя датите и ще ви възстановя на работа", заяви Борисов.
Той добави, че е спрял поне 300 назначения, които са му били предложени или са дошли министри да му казват, че се предлага от парламентарна група или от областни ръководства.

След участието си в парламентарния блиц контрол Борисов коментира пред журналисти единствено, че проблемът на хората, за които е споменала Мая Манолова, ще бъде решен.