Информацията за произхода на месото върху етикета е задължителна от днес

Общество

01-04-2015, 10:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откъде е месото?

Изискването не важи за храните в заведенията

Данните за произхода на месото стават задължителни на етикета на хранителните продукти, според регламента на ЕС за етикетиране на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици, който влиза в сила от днес.

Досега това изискване беше задължително само за говеждото и свинското месо. Регламентът важи за разфасовано и опаковано месо - прясно, замразено или охладено, но не и за вече обработено в заведенията за хранене.

В етикета трябва да пише и съдържанието на мазнините, водата, кога е замразено и други.

През февруари Европейският парламент поиска в менютата на ресторантите и на етикетите на сготвените ястия да пише произхода на месото в манджата, по повод скандала с конското месо, вложено вместо телешко в лазаня, наденици, кюфтета и др. храни, който се разрази преди две години.