Кандидатите за енергийния регулатор: Ще спасим енергетиката

Портфейл

01-04-2015, 05:59

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Окончателно решение ye бъде взето от Народното събрание следващата седмица след гласуване

Спасяване на Националната електрическа компания (НЕК), освобождаване на енергийния пазар, предоговаряне на цената на природния газ, оптимизиране на водния сектор, назначаване само на кадърни хора в енергийния регулатор, създаване на предвидима среда за цените на енергоносителите, наказване на злоупотребите на доставчиците на ток, бърз отговор на жалбите на потребителите, решаване на проблемите с дългосрочните договори и т.н.

Това са малка част от обещанията, които дадоха 20-те кандидати за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране пред депутатите от енергийната комисия към парламента вчера, пише "Труд". Те се борят за 9 места във ведомството, където основната заплата на членовете е над 7000 лева.

Само трима от кандидатите обаче имаха конкретни предложения за справяне с тежката ситуация, в която се намира енергетиката. Евгения Харитонова, която и сега е член на ведомството обяви, че трябва да бъде създадена пътна карта за изчисляване на цените, както и да се балансират интересите на потребителите и производителите на електроенергия.

Настоящият председател на ведомството Светла Тодорова има идея да бъде съставен тригодишен план за промяна на цените на тока, така че потребителите да знаят как ще се променят те. Тодорова също така предлага парите от събраните глоби да отиват към потребителите. „Труд“ научи, че най-вероятно и двете ще запазят постовете си във ведомството.

С конкретно предложение беше и Румяна Кръстева, която е работила в НЕК. Според нея е крайно време цените на енергоресурсите да покриват действителните разходи.

Най-големи цели, но без конкретика вчера си постави единственият номиниран за председател на ведомството Иван Иванов, който е бивш депутат от Синята коалиция.

По думите му цел № 1 ще бъде запълването на дупката в НЕК, на второ място класира диверсификацията на енергийния пазар. Бившият член на ДКЕВР Еленко Божков пък поиска да се завършат процедурите по отнемане на лицензиите на снабдителните дружества на доставчиците на ток.

Единствените кандидати срещу, които възразиха депутати са Иван Иванов и Ремзи Осман. Според Магдалена Ташева от Атака Иванов е „политически“ и „корпоративно зависим“ и е участвал в процеса по затваряне на малките блокове в АЕЦ Козлодуй. Самият Иванов отрече обвиненията.

Против Осман се изказа председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, според който предложеният от ДПС бивш депутат няма достатъчно опит в сферата на водния и енеригйния сектор. Ремзи Осман каза, в отговор, че „има самочувствие, че е запознат достатъчно с тези сектори“. Именото му е сред спряганите за сигурни членове на КЕВР.

Окончателно решение се очаква да бъде взето от Народното събрание следващата седмица след гласуване в пленарна зала.