ЕС налага визи на САЩ?

Свят

01-04-2015, 05:49

Снимка:

old.europe.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще е реципрочна мярка заради нежеланието на САЩ да отменят визовия режим за българи и още 4 страни

Безвизовият режим за американци в държави от ЕС, в това число и България, може да отпадне. Това става ясно от отговор на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на евродепутата от БСП Момчил Неков. Така ЕК ще отговори реципрочно на нежеланието на САЩ да вдигне визите за българи и гражданите на още четири евродържави, пише "Труд".

В позицията на Брюксел се казва, че ЕК ще реши до април т.г. дали да приеме временна мярка за спиране на освобождаването от изискването за виза за някои категории граждани на САЩ. Ако то бъде утвърдено, вероятно страните членки ще могат да въведат визи за американци.

Според Момчил Неков въпросът с визите за българите, които пътуват до САЩ, може да не бъде решен преди подписването на Трансатлтантическото споразумение (ТПТИ). Това би било двоен конкурентен натиск за България - от една страна, от другите членки на ЕС, които ще имат по-лесен достъп до американските пазари заради безвизовия режим, а от друга – от САЩ. С визи до САЩ пътуват и гражданите на още 4 страни - Румъния, Полша, Кипър и Хърватия.

Комисар Сесилия Малмстрьом, която е главният преговарящ по споразумението със САЩ, поясни, че „обикновено краткосрочните визи не се разглеждат в търговските споразумения на ЕС. Въпреки това липсата на реципрочност може да окаже въздействие върху движението на физически лица, предоставящи услуги”.

ЕК заявява, че разглежданите въпроси са “от чувствителен характер”. “Полагаме старание търговските отношения и преговорите за търговски споразумения да са съобразени с цялостните усилия както на европейско равнище, така и на равнището на съответните държави членки за възможно най-скорошното постигане на пълна визова реципрочност със САЩ”, се казва още в отговора. Това на практика значи, че или САЩ ще свали визите за българи и гражданите на другите четири страни, или те ще сложат такива.