Най-високият хотел в света ще стърчи в швейцарско селце (СНИМКИ)

Небостъргачът ще бъде и най-високата сграда в Европа засенчвайки лондонския Шард и Кулата на федерацията в Москва

Преди броени дни швейцарският предприемач Ремо Щофел оповести проект за това, което обещава да се превърне най-високият хотел в света.

Още снимки от проекта вижте ТУК!

Структурата, ще се намира в селцето Валс в швейцарските Алпи, има за цел да достигне височина от 381 м, когато веднъж бъде завършена през 2019 тя ще се разполага на 80 етажа.

Това ще засенчи хотел JW Marriott Marquis в Дубай, който в момента държи рекорда за най-висок хотел със своите 355 метра височина, както и най-високата сграда в Европа московската Кула на федерацията - 373,7 метра.

Избраният дизайн е следствие на международен конкурс, обявен от 7132.Ltd (името на компанията произлиза от пощенския код на град Валс) през юни миналата година, в който осем от най-известните архитектурни екипи в света са имали възможност да предложат своето виждане за изграждането на хотела..

Дизайнът създаден от американското студио Морфозис бил избран заради своя минималистичен подход подпомагащ съчетаването на хотела с планинския пейзаж и съществуващия вече курорт.

Фасадата му ще бъде стъклена, за да отразява планинските пейзажи наоколо и за да пропуска вътре максимално количество светлина. В него е планирано да има 107 апартамента, като най-евтиният ще струва 1000 швейцарски франка, или около 950 евро на вечер.

Освен това хотелът ще предлага спа център, бална зала, библиотека, ресторант, кафене, художествена галерия, плувен басейн и фитнес. По всичко личи, че от земята рядко ще се вижда върхът на сградата, който буквално ще стърчи в облаците. Самото градче се намира на хиляда метра надморска височина, което издига още по-нависоко сграда.

Според Щофел, който е председател на базираната в Дубай Фарнек, една от водещите компании за управление на съоръжения в Близкия изток, вдъхновението за хотела идва от шейх Мохамед бин Рашид, владетел на Дубай.

"Благодарение на участието ми във Фарнек пътувам до Дубай редовно и винаги съм изумен колко бързо градът расте и какво е постигнал по време на краткото ми отсъствие. Това сега е дом на най-натовареното летище в света, най-високата кула, най-високият хотел, най-големия мол, най-големият изкуствен остров, и списъкът продължава.”

„В началото на неговото развитие, много местни, регионални и международни наблюдатели, някои по-гласовити, отколкото други, не бяха сигурни, че виждането на шейх Мохамед за Дубай някога ще се реализира.”

"Дори инфраструктурата да се построи, как Дубай би привлякъл достатъчно посетители за да запълни хилядите нови хотелски стаи, които се строят?

"Непоколебим, Дубай остана твърдо на своята стратегия и миналата година посрещна около 12 милиона посетители с преспиване и сега се планира да бъдат настанени общо 20 милиона посетители до 2020.”

"Това ме вдъхнови да реализирам собствената си визия, чрез създаване на 7132 Ltd, смятам да пусна в експлоатация този зашеметяващ дизайн, който ще бъде изграден в моя роден град Валс в рамките на четири години", казва Щофел. 

Амбициозният проект вече е подложен на критика в Швейцария. Според проф. Виторио Лампуняни от Федералния технологичен институт небостъргач в Алпите било абсурд.

Проектът още няма разрешително за строеж. Според швейцарската система на пряка демокрация местните жители трябва да гласуват да има или не небостъргач