Дончев в Сърбия: Не можеш да си богат и да имаш бедни съседи

Политика

31-03-2015, 17:01

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Либерализираме транзитните товарни превози със Сърбия

Сърбия подава молба за членство в ЕС

България и Сърбия имат общ интерес, особено в контекста на единната европейска перспектива

Заместник министър-председателите Меглена Кунева и Томислав Дончев проведоха работна среща с представители на Комисията по европейска интеграция на Скупщината, съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата участниците обсъдиха съвместни енергийни и инфраструктурни проекти, както и добри практики в контекста на преговорите за присъединяването на Република Сърбия към Европейския съюз.

„В науката за регионалното развитие има основен постулат – не можеш да си богат и да имаш бедни съседи. България и Сърбия имат общ интерес, особено в контекста на единната европейска перспектива, и тази цел е да се развиваме добре заедно”, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Вицепремиерът Меглена Кунева допълни, че във време на преговори, както и в рамките на ЕС, най-добрият партньор е съседът. „Имаме откровен интерес съседът ни да е член на Европейския съюз – не само заради пътищата, но и защото регионите имат собствен интерес. Сърбия е важна и силна държава за Балканите. С вас гласът на всички останали балкански държави ще бъде по-силен”, заяви Кунева.

Работните теми, които вицепремиерите ни повдигнаха пред сръбските си колеги, бяха свързани с трансевропейски транспортен коридор №10, интерконекторната газова връзка между България и Сърбия, изграждането на два нови контролно-пропускателни пункта, програмите за трансгранично сътрудничество и опитът на България в управлението на средствата от Европейския съюз.

Томислав Дончев подчерта приоритетното значение за страната ни от изграждането на коридор №10 от българска страна и уточни, че то може да се реализира със средства от националния бюджет. Газовата връзка със Сърбия беше обсъдена като стратегически важен проект за двете страни с уверението, че интерконекторът се проектира и за него вече е осигурено финансиране от ЕС.

Вицепремиерът Меглена Кунева сподели опита на България в процеса на присъединяването и затварянето на преговорните глави и препоръча Белград да се бори за фиксирането на дата за приключване на преговорите.

Председателят на Комисията за европейска интеграция на Скупщината Александър Сенич благодари за споделения опит относно присъединяването на Сърбия към ЕС. Той заяви и готовността на страната за изграждането на коридор №10, както и за откриването на двата нови гранични пункта.