65 години пенсионна възраст през 2037 г., предлага правителството

Политика

31-03-2015, 15:43

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вноската за пенсия скача с 4,5%

Проектът за пенсионната реформа ще е готов до края на месеца

Кабинетът е готов с пенсионната реформа

31 март – както бе обещано, кабинетът е готов с пенсионната реформа. Официално в Гранитна зала на Министерски съвет бяха представени предложенията на управляващите в присъствието на премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин.

Предложенията „доизграждат и разширяват” вече направените промени в законодателството от началото на годината, основно свързани с промяна на тристълбовия модел и въвеждане на опция за изцяло държавно осигуряване вместо досегашното разделение между държавно и частни фондове.

Промените умишлено не бяха пуснати в действие заради сериозния обществен отпор, който срещнаха.

Според последните предложения, дошли от работна група между Министерство на труда и социалната политика, както и Министерство на финансите, законодателят предвижда нови значителни промени.

На първо място се предвижда изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да бъде многократен, а не както е в приетите и замразени промени – веднъж в живота.

Втората промяна е свързана с това, че ако все пак осигуреният избере да прехвърли всичките си пари на държавата, то те ще се съхраняват по партида в Сребърния фонд, а не по сметките на НОИ, както беше досега.

От предложенията става ясно още, че се връща старият метод на осигуряване на новопостъпващите на пазара на труда. Те няма да бъдат задължени да избират, а ще бъдат разпределяни, както досега, в различни частни пенсионни фондове. И само ако решат, ще могат да прехвърлят парите си изцяло на държавата (в Сребърния фонд).

Предлага се служителите в сектор „Сигурност”, които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд „Пенсии”.

В работната група са били обсъдени и предложенията на Комисията за финансов надзор, които предвиждат идеи за въвеждане на многофондова система, намаляване на таксите и удръжките, събирани от частните фондове, както и създаването на гаранционен фонд по подобие на този в банковия сектор.

Конкретните мерки касаят и осигурителните вноски.

„Ще предложа плавен растеж на осигурителните вноски в продължение на 12 години с общо увеличение 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии” и на следващата година – с 0,2 процентни пункта вноската за фонд „Безработица”, обясни социалният министър.

Това е плавен и много поносим за работодатели и работещи механизъм, според Ивайло Калфин, който е готов да обсъди и други предложения за осигурителните вноски.

„Ще внеса предложение за максимално плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране”, обясни министър Калфин.

Целта е постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. – с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до 2029 г.

До 2027 г. плавно увеличаване на осигурителния стаж, предвижда още кабинетът – с 2 месеца на година до достигане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

За тези, които нямат достатъчно стаж за пенсиониране се предлага също поетапно увеличение с по 3 месеца на календарна година до достигане на 18 години стаж (сега е 15 години) до 2027 г. и 67 години възраст за пенсиониране за мъже и жени.

„Ще предложа възможност за предсрочно пенсиониране до една година тогава, когато не достига възраст”, изтъкна Ивайло Калфин. Ще се намали обаче пенсията в такъв случай с 0,4 %.

„За 1 и 2 категория труд предлагаме плавно повишаване с по 2, след това с по 3 месеца до достигане на 57 години за мъже и жени за 1 категория и 62 години за мъже и жени при 2 категория труд”, подчерта вицепремиерът.

От 2019 г. ще предложим увеличение на тавана на пенсиите от 35 на 40 % с тенденция да се увеличава, сравнен с максималния осигурителен доход, изтъкна Ивайло Калфин.

Плавно ще се увеличава и годишният коефициент за тежест. Това давало по-голяма перспектива за растеж на пенсиите. Този коефициент, който сега е 1,1%, трябва да стане 1,5%. Той ще смени и швейцарското правило. Този ръст съотнесен към сегашните пенсии означава ръст от 40%.

„Надявам се до ваканцията да е приета и от парламента”, изтъкна министър-председателят, според когото в най-спешен порядък промените трябва да бъдат факт.

Предложенията, които правим, целят консолидиране и възможност за постепенно повишаване на пенсиите на българските граждани, заяви от своя страна социалният министър Калфин.

Мерките, които предлагаме, са дългосрочни и има основа за постигане на широк консенсус, увери той.

Според него, настоящият модел на пенсиониране не е работещ и заплашва системата.

Следващият месец е месец за публични консултации, обясни Ивайло Калфин. През април ще има НСТС, както и той ще се срещне с всички партии, за да им обясни мерките. До началото на май, според него, мерките могат да се приемат.

Финансовият министър Владислав Горанов е доволен от дебата за пенсионните фондове, тъй като се чуло, че има такива фондове. Той за пореден път увери, че иска хората да избират къде да влагат парите си за пенсии повече, отколкото сега го правят.

В хода на няколкомесечните дискусии той не чул аргументи срещу идеята му за движение на партидите за пенсии. „Това е моя идея, тя не е страшна”, каза Владислав Горанов. Да има повече избор не е национализация, обясни финансист номер 1.

Горанов аргументира по еволюционно-дарвинистки начин идеята си за избор къде да влагаме парите си за пенсии. „Човекът е единственото живо същество на тази планета, което има право да избира, другите нямат право да избират”, подчерта той.

Темата ще бъде дискутирана още със социалните партньори, но промяната ще се вмести в сроковете до май-юни да се затвори темата с пенсионното осигуряване.

Преимуществено се стремим да увеличим адекватността на пенсиите, изтъкна Владислав Горанов.

От 820 милиона лева повече приходи за 3 месеца на тази година 250 милиона лева са осигурителни вноски от различен вид, се похвали Горанов. 23 милиона лева има повече за универсалните пенсионни фондове в сравнение със същия период на миналата година.
Премиерът Бойко Борисов отново взе думата, за да похвали социалния министър за свършената работа. По мнението му, тези мерки давали хоризонт от 15 години яснота за начина, по който се върви към пенсиониране.

Мерките са над 30, които приемаме, подчерта Калфин. Целта е НОИ да стане по-автономен, посочи той.

За пенсионирането в сектор „Сигурност” ще се даде възможност на служителите да имат достъп до партидите си, за да ги прехвърлят, ако имат желание.

Ще се върви към минимална възраст за пенсиониране, обясни министър Ивайло Калфин.

Средната възраст за пенсиониране на хората в сектора е 52 години и 8 месеца. 75 000 души работят в сферата. Ще има разграничение между чиновниците в службите и хората на терен.
Завишава се контролът върху инвалидните пенсии, стана ясно още от думите на социалния министър.