Налице е връзка между мъртвото дете в куфара и разчленената жена от Приморско

Крими

31-03-2015, 15:14

Снимка:

БТВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Става дума за повече от едно изключително тежко криминално престъпление, обяви главният прокурор Сотир Цацаров

Налице са данни за връзка между разчленената жена от Приморско и детето, открито мъртво в куфар. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента, предаде репортер на Bulgariautre. „Няма да бъдат дадени каквито и да е подробности, докато не достигнем до конкретна версия, която да мога да потвърдя. Не мога да кажа повече, защото интересите на разследването не позволяват това да бъде казано. Нека дадем възможност както на колегите от прокуратурата, така и на колегите от „Криминална полиция” да свършат работа”, призова Цацаров.

Той увери, че ако се налага да се предприемат действия, те ще бъдат предприети по линията на международната правна помощ.

Попитан дали снимките от МВР на дете и жена от вчера имат нещо общо със случая, Цацаров поясни, че това, което е разпространено от МВР, е съгласувано с разследващия екип. „Малко преди да дойда тук съм разговарял с главния секретар. Става дума за изключително тежко криминално престъпление, дори не едно”, подчерта главният прокурор.

Цацаров видя разнобой в мненията по отношение на идеята главният прокурор да може да атакува частни сделки. Предложените промени в ГПК и НПК предвиждат прокуратурата да има правомощието да атакува сделки, направени в ущърб на държавния или обществения интерес.

„Прокуратурата имаше такава възможност. В НПК това беше старият чл.185, който предвиждаше прокуратурата да взима мерки за предотвратяване на престъпления. Не съм сигурен откъде ще излезе тази инициатива, защото виждам изключително сериозен разнобой в мненията, които съществуват по отношение на идеята в самото правителство”, откровено каза Сотир Цацаров. „Виждам, че премиерът е изключително силен привърженик на това, привърженик е и финансовият министър. В същото време министърът на правосъдието съвсем ясно заяви вчера, че в дългосрочен план той не би подкрепил такава законодателна инициатива и според него посоката е намаляване или стесняване на кръга на правомощия на прокуратурата, вместо увеличаване. При този разнобой между министър-председател и министър на правосъдието не аз съм този, на който трябва да бъдат задавани такива въпроси”, заяви главният прокурор.

Той изрази мнение, че тази инициатива дава изключително силно правомощие на прокуратурата, което трябва да бъде дефинирано с изключително внимание. „То трябва да бъде дефинирано така, че да е позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи. Да е дефинирано така, че да подлежи на съдебен контрол, дори на акт на главния прокурор, за да може да избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в потенциален участник в гражданския оборот, който едва ли не се намесва в сделките между частно-правни субекти, защото това би била безкрайна опасност за бизнеса”, посочи Сотир Цацаров.

Главният прокурор увери, че ако законодателят даде такива права на прокуратурата, тя ще ги упражни само и единствено в националния интерес. Според него обаче, не бива да се дава прекалено широка рамка, тъй като тя е опасна и създава възможност за намеса в отношения, които на един етап не биха имали нещо общо със защитата на националните интереси. „Винаги изхождаме от принципа, че държавният отговор е добросъвестен. Знаейки опита ни назад, да сме една идея предпазливи”, призова Цацаров.

По отношение на предлаганите от АБВ промени в съдебното законодателство, главният прокурор беше категоричен, че само вътрешното преструктуриране на съдебната система ще доведе до нулев резултат. „То трябва да върви ръка за ръка с измененията в процесуалните закони. Оставете НПК на тази фаза, в която е в момента – тази фаза, която Ви позволява братя Галеви, 1700 души да се издирват от правосъдието за изпълнение на присъди – влезли в сила наказания лишаване от свобода. Оставете го така, създайте пет камари на ВСС”, добави Цацаров и попита какво ще се промени за нормалния гражданин.

„Няма нищо лошо да кажем, че ВСС може да работи в две колегии. Въпросът е да го кажем така, че да бъде в съответствие с интересите на обществото и с Конституцията. Не репликирам никого, но Конституцията не може да се пипва – това не е автомобил да му настроиш инжекционната система. Конституцията не се пипва, тя се променя”, посочи Сотир Цацаров.

По неговите думи, когато Конституцията се променя, това се прави с визия и мисъл. „Няма ли визия и мисъл – дайте да създаваме решения, които са в съответствие с Конституцията, вместо да мислим как да я пипнем. Ако не я беше пипвал, а я беше мислил, нямаше да има смисъл да се събираме. Това, което направи АБВ, е първата стъпка към нещо реално”, добави главният прокурор на България.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов заяви, че в една от хипотезите е възможно сключени сделки да бъдат разваляни със задна дата.

„Всички юристи сме единодушни, че не бива да има конюнктура в законодателство и да се приема законодателство за конкретен случай, но има случаи, които са с такъв интерес и значение, че действително налагат предприемането на мерки”, добави депутатът.

По отношение на идеята да се развалят сделки само когато става въпрос за национален интерес, Кирилов коментира: „Тук оставяме вратата отворена за дебат на критерия. Добре е да има максимално обективен и точен критерий, към което понятие да се насочим – дали ще е национален интерес, дали ще е национална сигурност, дали ще е национална щета...”.

Предложението идва от депутати и касае изменения в два кодекса – НПК и ГПК. „Ако иде реч за спиране на финансова операция, в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество. Критерият тук е изключителен случай”, посочи Данаил Кирилов. Амбицията е промените да бъдат входирани до края на днешния ден.

„В ГПК в една от хипотезите прокурорът може да започне предвидените в кодекса производства в интерес на държавата, общините или граждани, ползващи се от особена закрила на закона, и не може да извършва действия, които представляват разпореждане с предмета на делото”, обясни още депутатът.