Бойко Борисов призова Цветан Василев да се върне в България

Премиерът потвърди, че се е срещал с банкера в Банкя

Бойко Борисов потвърди, че се е срещал с банкера Цветан Василев в дома си в Банкя през миналото лято. По думите на Борисов, на срещата банкерът му се извинил за протестите пред дома му, организирани от Николай Бареков. 

Месеци наред Цветан Василев е искал среща с Борисов. Уговорили се по телефона. Банкерът влязъл с колата си през гаража, тъй като смятал, че е наблюдаван. Бойко Борисов пък му казал, че пред дома му има протестиращи, а двамата не трябва да бъдат видени заедно. Премиерът посочи, че срещата била свързана с извинение за това, което правили протестиращите, организирани от Бареков, за да компрометират Борисов и да държат в напрежение неговото семейство, предаде БНР.

Бойко Борисов коментира и ситуацията около КТБ. По думите му, ако миналата година ГЕРБ са били на власт, това нямало да се случи. Той посочи кои са отговорните де факто банката да се намира пред състояние на фалит - това са тогавашният премиер Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров:
„Основният виновник се казва Орешарски. Другият се казва Чобанов, Иван Искров пък сме го посочили сто пъти и нахалството му, че стои, го няма никъде в света, но се надявам май месец да имаме нов шеф на банката, парламентът да избере, надявам се. Нахалството му е безгранично, но самият Орешарски като финансов министър и Станишев като премиер е спасявал банката и правилно са постъпили. Ние неколкократно сме спасявали банки и в момента спасяваме банки. Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари или както ние сега сме дали близо милиард в банковата система, да подкрепят банката за момента, след това да сложат каквото искат да направят с нея, тя щеше да е цяла“, посочи премиерът.

Бойко Борисов призова Цветан Василев да се върне в България, като му обеща подкрепата и охраната на НСО и жандармерията и даже декларира готовност лично да го чака на границата, за да гарантира сигурността му. После обясни, че дори и прокуратурата да арестува банкера, съдът ще му наложи мярка за неотклонение "домашен арест", после ще го разпитат, за да започне разплитането на аферата.
„Аз и днеска му казвам: Върни се в България. С това, което имам като власт ще осигуря не НСО, ако иска жандармерия, ако иска каквато и да е охрана. На границата ще ида да го чакам лично с вас ей така, за да е сто процента прозрачно. Ще бъде арестуван, след това съдът ще му даде домашен арест и ще го разпитат“, каза Борисов.
Премиерът обясни още, че в разговора не е ставало дума за Пеевски, а защо се тръгнало към съсипването на ГЕРБ.
Изявлението на Бойко Борисов дойде, след като той даде показания по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Премиерът обаче отказа коментар по делото с аргумента, че е секретно.

По-рано, в интервю за "Нова телевизия", един от адвокатите на Цветан Василев - Менко Менков заяви, че бившият собственик на КТБ ще заведе "иск за милиарди" в Европейския съд срещу българската държава, в случай че Върховният административен съд откаже да разгледа по същество делото за отнетия лиценз на банката. Менков настоява съдът да провери защо след поставянето си под особен надзор КТБ е била съсипана, вместо да бъде оздравена, и какви са били активите ѝ през юни миналата година и след влизането на квесторите на БНБ. Според адвоката е редно прокуратурата да се самосезира по твърденията, че Делян Пеевски е изнудвал Василев за безвъзмездно прехвърляне на активи.