АБВ предлага Съвет към парламента за съдебната реформа

Политици и магистрати дискутираха стъпките за успешното реализиране на реформата

Имаме идея да предложим създаване на Съвет към парламента, който да има в дневния си ред ангажимент за работата по съдебната реформа, да направи мониторниг на хода на рефорамата. Това каза лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов на дискусия в Народното събрание, организирана по иницатива на партията, предаде репортер на Bulgafiautre.

Според Първанов именно в парламента трябвада бъде лабораторията за всички идеи, свързани със съдебната власт. От АБВ предлагат още постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), който да работи с две голегии: съдебна и прокурорско- следователска. В дискусията се включи и Ясен Тодоров от ВСС подкрепи законопроектите на АБВ и заяви, че с тях се търси консенсус между трите власти. Той е убеден, че реформа трябва да има.
Милка Итова, също от ВСС заяви, че има напрежение сред магистратите, заради това, че няма възможност за кариерно израстване.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че за първи път от много време, освен общи идеи се предлага нещо конкретно. Според него създаването на Съвет по съдебната реформа към НС е насочено към тактическите решения, с които да се осъществи съдебната реформа.
Консенсусъст между трите власти е залог за позитивни стъпки, смята още главният прокурор.
Румен Георгиев от Националната следствена служба предложи в дебата да се включат и бюджетните проблеми, свързани със съдебната реформ. Той припомни, че от няколко години се приема бюджет, по-нисък от необходимия за съдебната система.
Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че е най-важно създаването на консултативен съвет, който гарантира участие на всички власти в процеса. Той допълни, че е необходим анализ какво се постига със съответната съдебна реформа.
Председателят на Върховния Касационен съд Лозан Панов смята, че електронното правосъдие ще бъде видимата страна на реформата. Той добави, че разделянето на колегиите във ВСС е добре предпоставено.

Правосъдниет министър Христо Иванов похвали инициативата на АБВ. Той каза, че не е зле „да се пипне Конституцията“ във връзка с раздселянето на ВСС на две калегии.
Иванов е убеден, че трябва да се мине към пряка форма на избор. По отношение на идеята за Съвет към парламента, който да е пряко ангажиран със съдебната реформа, той също се съгласи, че трябва да се търси консенсус между трите власти.
„Бюджетните въпроси също трябва да бъдат обхванати. Бюджетът трябва да бъде инструмент в търсене на по- добра ефективност при работата на магистратите“, коментира още правосъдният министър.
Георги Първанов изрази скептичното си мнение относно възможността в рамките на този състав на парламента да бъде постигнато мнозинство за промени в Конституията.
Каролина Неделчева от ВСС припомни, че откакто е приета Конституцията, тя е била променяна четири пъти и то все по темата за съдебната власт. Според нея предложените от АБВ изменения са в рамките на Конституцията и са целесоъбразни.
В рамките на дискусията главният прокурор Сотир Цацаров каза още, че няма съмнение, че разделението на ВСС на две колегии ще доведе до положителен резултат. „Бих подкрепил идея за пряк избор. Ако ще да разделим и на пет колегии, ако правилата в съдебната зала по отношение на наказателните дела не се променят, няма да се промени нищо вътре в системата за хората“, посочи Цацаров.

Според него трябва да се планира изменение в процесуалното законодателство. „Освен да за институционалното прекрояване на ВСС хайде да помислим и за процедурните правила“, призова главният прокурор. Данил Кирилов от ГЕРБ, председател на на правната комисия в парламента заяви, че съдебната реформа е кючовият момент в работата на целия парламент. Той посочи, проблемите в системата са много и изрази надежда в четвъртък да има рзелутат и успех при избора на главен инспектор на ВСС. Между трите власти трябва да има взаимно зачитане , каза Кирилов, обръщайки се към представителите на ВСС.