Пенсионираните български творци регулярно ще получават парични награди

Първите бяха връчени на Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров

Работна комисия към Министерство на културата ще връчва парични награди на пенсионираните български творци. Това заяви културният министър Вежди Рашидов, като уточни, че от следващия месец това ще се случва регулярно. Днес той връчи първите грамоти и парични помощи на популярните естрадни певци Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров, предаде репортер на Bulgariautre. 

„Това не са пенсии, но в същото време се опитваме по този начин да дадем заслуженото на хората, които са дали толкова много на държавата. Трябва да се погрижим и да имат достойни старини”, категоричен бе Рашидов. Той поясни, че Законът, с който се регулира отпускането на паричните помощи е бил приет още по време на миналия му мандат. „За съжаление след като правителството подаде оставка, следващият кабинет не направи нищо по въпроса, но от както отново поех поста направихме работна комисия, която само за месец успя да приеме правилника”, поясни Рашидов. Той разясни, че от следващият месец отпускането на грамоти и пари за пенсионираните български творци ще стане регулярно.

„Дълбок поклон пред министър Рашидов, който е единственият културен министър, който се погрижи за доброто на нашата гилдия”, заяви Борис Грънчаров, когато получи приза си. Борис Гуджунов, който също бе награден не присъства на церемонията в Министерство на културата, заради здравословни проблеми, но синът му Кристиян получи наградата от негово име.

Въпросната парична награда ще бъде отпускана от Националния бюджет. Преди даденият творец да получи възнаграждението, то трябва да бъде изготвено от културното министерсто, след това разгледано в Министерски съвет и едва след това гласувано от Народното събрание, поясниха от Министерство на културата. Паричната награда, която бе отпусната днес на двамата творци от популярното вокално трио „Бо-Бо-Бо” е в размер на 2500 лева. Дали точната сума ще бъде отпускана и на други културни дейци от близкото минало, предстои да стане ясно.