Преподписваме договора със САЩ за военните бази

Най-доброто от печата

31-03-2015, 06:18

Снимка:

md.government..bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Военните експерти са единни, че съоръженията трябва да бъдат използвани съвместно

България вероятно ще преподпише 10-годишния договор за използването от страна на САЩ на четири военни бази в у нас, пише в. "Труд".

„Договорът за базите за съвместно ползване трябва да бъде преподписан“, обяви вчера председателят на парламентарната комисия по отбрана о.р. ген. Михо Михов (АБВ). Преди време пред „Труд“ бившият военен министър Ангел Найденов (БСП) също каза, че договорът трябва да бъде продължен. Военните експерти от ГЕРБ и РБ също са единни, че съоръженията трябва да бъдат използвани съвместно между българските  и американските бойци.

Ген. Михов подчерта, че няма чужди бази у нас, а съоръжения за съвместно ползване, като България е собственик както на земята, така и на самите съоръжения. Става въпрос за авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“, както и полигон „Ново село“ и складов район до Айтос. По договор на територията на България може да пребивават едновременно до 2500 бойци, като техният брой може да достигне до 5000 души единствено по време на ротация.

Договорът между САЩ и България за съвместните съоръжения беше ратифициран в София на 28 април 2006 г. от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин. Споразумението бе гласувано и в парламента на 26 май 2006 г. с 155 гласа „за“ срещу 20 „против“.
За период от 9 години САЩ вложиха близо 60 млн. лева, като парите бяха предимно концентрирани в изграждането на базата на полигона „Ново село“.